Holnap érkezik Párizsba az angol uralkodópár

VI. György Napoleon tábori vaságyában, Erzsébet királyné Mária Antoinette ágyában fog aludni
Az angol királyné négy napra levetette gyászruháit, de kísérete továbbra is feketét hord!


Párizs, július 17.

Doverben már ott áll a kikötő mólójához símulva az a hajó, amely VI. György angol királyt és feleségét, Erzsébet királyné, a francia partokig Boulogneba fogja kísérni. Holnap, kedden reggel 9 óra 08 perckor érkezik Doverbe a királyi különvonat, amely Londonból, a Victoria-állomásról, egyenesen a kikötő rakpartjának legszéléig viszi a királyi párt.

VI. Györgynek és Erzsébetnek mindössze tíz métert kell gyalog megtennie, hogy yacktjuknak, az Enchantressnek fedélhetére érjenek. A hajó másfélórás út után délelőtt 10 óra 40 perckor vet horgonyt a boulognei kikötőben. A yachtot hadihajók raja kíséri. Ezek már vasárnapra virradó éjszaka kifutottak a porthmouthi hadikikötőből és valamivel távolabb a parttól, ugyancsak Dover magasságában várják a jelt a továbbindulásra.

Az angol hadihajók az Eclipse, az Echo, az Electra, az Escart és az Expressz – valamennyinek neve E-vel kezdődik, akárcsak a királyi yachté – a csatorna közepén találkoznak azzal a két francia torpedórombolóval, amelyet a köztársaság elnöke a királyi pár fogadtatására és üdvözlésére küldött ki a nyilt tengerre. Ugyancsak a La Manche csatorna közepén találkoznak az angol és a francia repülőgépek. A repülőgépek Boulognetól egészen Párizsig kísérik a vonatot.

Párizs minden túlzás nélkül lázasan várja az angol uralkodópárt, annál is inkább, mert a látogatást tudvalevőleg Erzsébet királyné édesanyjának, Strahthoore grófnénak halála miatt egyszer már el kell halasztani. A párizsiak örömét még fokozza a vasárnap közzétett hivatalos hiradás, amely szerint a királyné a fennálló udvari gyász ellenére franciaországi tartózkodásának négy napja alatt leveti gyászruháit és jóelőre megrendelt fehér és színes toaletteket viseli. Érdekes, hogy a királyné személyes rendeletére az egész királyi családból és az udvari kíséretből egyedül csak ő maga hordhat majd világos ruhákat, a több hölgynek feketében kell járnia Párizsban is.

Amint ez a hír nyilvánosságra jutott, a párizsiak örömükben elnevezték Erzsébetet fehér királynénak.
Egyébként a királyné ruhatárának főellenőre Nurthumberland hercegnő szintén Párizsba utazik és maga gondoskodik arról, hogy a nap minden szakában megfelelő színű és szabású ruhák várjanak az angol király feleségére. A hercegné választja ki az ékszereket is. Erzsébet általában kevés ékszert hord, de mindig a hagyatékból. Azt beszélik, hogy kétszer megváltoztatták a királyi lakosztálytok berendezését a tapétáktól kezdve a gobelinokig. Most már bizonyos, hogy Erzsébet királyné Mária Antoinette ágyában alszik, a király pedig Napoloeon legendáshírű tábori vaságyában.

Ezzel a régi időkre emlékeztető történelmi berendezéssel ellentétben áll az, hogy minden királyi helyiségben egy-egy Londonra beállított rádió lesz üzemben: itt találkozik a mult és a jelen, miközben a látogatás során a jövőt próbálják előkészíteni és biztosítai.

Labran köztársasági elnök vasárnap kihallgatáson fogadta Sarraut belügyminisztert, aki kijelentette neki, milyen biztonsági intézkedéseket hajtatott végre a királylátogatás idejére. A kordonok megvonásánál katonai csapatokat is igénybe vesznek a párizsi helyőrség létszámát húszezerre emelték. A lapok ünnepi cikkeikben nem győzik eléggé hangoztatni, hogy a királylátogatásnak nagy politikai jelentősége is van.

Erre vall az is, hogy az uralkodót Halifax lord külügyminiszter is elkíséri útján.