Az elkábított angol lány titka vagy humoros detektívregény a pesti Scotland Yardon

Olyan ügyben nyomozott a budapesti rendőrség, amely szóról-szóra beleillik valamelyik angol detektívregénybe igaz, hogy annyira a vérfagyasztó, hanem inkább a humorost fajtába…

A budapesti főkapitányság nemrég átiratot kapott a londoni Scotland Yardtól, hogy kísérje figyelemmel az átutazó vonatokat, mert tudomásukra jutott, hogy leánykereskedők Magyarországon keresztül a Balkánra és a Keletre szállítanak fiatal angol lányokat.

A rendőrség, amely amúgy is állandó figyelemmel kíséri a vonatokat, most kettőzött éberséggel vigyázott, azonban semmi gyanus jelre nem akadt.

Nagy meglepetésre a héten sürgönyt kaptak a Scotland Yardtól. A sürgönyből fantasztikus detektívregény jelenetei bontakoztak ki. Közölték, hogy egy angol hölgy, Miss Beatrice Temple néhány nappal ezelőtt Londonból Bécsbe utazott. Útközben észrevette, hogy az egyik gondosan lefüggönyözött fülkében jellegzetes angolszász külsejű fiatal leány fekszik eszméletlenül, és kíséretében csupán egy ápolónő tartózkodik. Miss Beatrice megfigyelte útközben a lefüggönyözött fülkét és különböző jelekből arra következetett, hogy a fiatal leányt valószínű elkábították és bódultságában viszik egyenest a leánykereskedők karmai közé….

Bécsben az angol hölgy rohant a követségre és bejelentette a rejtelmes esetet. Az angol követség titkára rögtön telefonált a bécsi rendőrségre, mire azonban detektívek mentek ki a pályaudvarra, a vonat már elrobogott Magyarország felé. Budapesten Zsigmondy rendőrkapitány vette kézbe az ügyet. Csakhamar megállapította, hogy négy nappal ezelőtt valóban keresztülutazott Magyarországon az eszméletlen szőke fiatal leány, a lefüggönyözött fülkében a gyanús ápolónővel. Megállapították azt is, hogy még Bruxellesben kibéreltek egy egész fülkét és Bukarestig vásároltak jegyet. A leányt tehát valóban a Balkánra vitték, azonban korántsem leánykereskedőkhöz, hanem – szerető rokonokhoz.

A „jellegzetesen angolszász külsejű leány” – mint a magyar rendőrség gyors és ügyes nyomozása megállapította, - egyáltalán nem volt angol, hanem belga, mégpedig olyan belga, akinek az anyja román. Édesapja brüsszeli gyáros és az idegbeteg leányt nagyszülei romániai birtokára vitték. Azt is megállapították, hogy nem elkábítottan feküdt a lezárt fülkében, hanem – aludt. A budapesti rendőrség nyomozásának eredményeit azonnal megtáviratozták a Scotland Yardnak.