Prága ellen tüntettek és népszavazást követeltek a kassaiak Tiso beszéde közben

Miskolc, október 16.
(Magyar Távirati Iroda) A csehrészről egyre szigorúbbá való határzárlat ellenére vasárnap is 58 felvidéki lépte át a magyar határt a vonal különböző pontjain. A menekültek között 30 polgári egyén, közöttük néhány asszony és gyermek. 28-an volt csehszlovák katonák, akik közül 12-en szlovák nemzetiségűek.

A polgári lakosság különböző erőszakoskodások miatt keresett oltalmat magyar földön. A katonák politikai ellentétek, a tisztikar brutalitása, főként pedig a hetek óta tartó koplalás miatt szöktek át a cseh területről.

Az egyik szlovák altiszt, aki különben Kassa és Enyicke között küldöncszolgálatot teljesített, szemtanuja volt annak a gyűlésnek, amelyen Tiso elmondotta kassai beszédét. A szónoki emelvény és a mikrofón mögött szavalókórusszerűen külön éljenző csoportok állottak, amelyeknek szereplését – mondja az altiszt – bizonyára jól ki lehetett venni a rádióban is. Mindezek ellenére a hátrább szorult kassai közönség soraiban parázs tüntetések játszódtak le.

A szlovák katonaszökevény szerint a közönség tömött soraiban hol itt, hol ott tört ki a kormányellenes tüntetés. „Ne hazudjatok! Elárultátok Hilukát! Eladtátok a szlovákokat! Árulók! Le velük!” – kiáltoztak. A csehszlovák karhatalom minduntalan kénytelen volt egész csoportokat kiemelni és elvezetni a tömegből.

Mihelyt azonban az egyik helyről eltávolították a tüntetőket, más helyen kezdődött a demontráció. „Le az árulókkal! Nem akarunk Prága miatt elveszni! Vesszen Prága! Népszavazást követelünk! Éljen Tuka! Éljen Sidor! El a cirkusz-autonómiával! Önálló Szlovnszkót akarunk!” – így kiáltozott a tömeg.