Imrédy és kormányának lemondását nem fogadta el a Főméltóságú Kormányzó

Budapest, november 27.
Vasárnap este nyolc óra után került nyilvánosságra a következő hivatalos jelentés:
A Magyar Távirati Iroda jelenti: A Kormányzó Úr Őfőméltósága vasárnap délután hat órakor kihallgatáson fogadta vitéz Imrédy Béla miniszterelnököt és közölte vele, hogy a kormány lemondását nem fogadja el.

A Kormányzó Úr Őfőméltóságának ez a döntése gyökeresen megváltoztatta a politikai helyzetképet! A szerdai szavazás után Imrédy Béla és kormánya lemondott, de lemondását az államfő nem fogadta el és az azóta eltelt négy napon keresztül sorozatos kihallgatásokon fogadta a politikai és parlamenti élet vezető egyéniségeit.

Sem ezeken a kihallgatásokon, sem pedig a párhuzamosan folytatott politikai tárgyalásokon nem sikerült olyan megoldást találni, amely lehetővé tenné, hogy azokat a sürgős reformokat, amelyekben a képviselőház túlnyomó többsége egyetért, olyan kormány valósítja meg, amelynek élén más államférfiú állana.

A legutóbbi órákban világossá vált, hogy a parlament három nagy csoportja, a nemzeti egység pártjának megmaradt része, a kivált Sztranyavszky-csoport és a független kisgazdák között lényeges tárgyi ellentétek nincsenek, csupán a kormány élére állítandó elnök személye körül maradt meg az ellentét.

Miután ezt az ellentétet a lefolytatott tárgyalásokon áthidalni nem sikerült, a Kormányzó Úr Őfőméltósága nem fogadta el Imrédy Béla és kormánya lemondását. Az államfői döntés természetesen új helyzetet teremtett, amelynek következményeit e pillanatban sem áttekinteni, sem megjósolni nem lehet. Lényeges kérdés az, vajjon Imrédy Bélának sikerül-e a változott helyzetben mégis biztosítania maga és kormánya számára a képviselőház többségét! A helyzet további alakulása ettől a döntő körülménytől függ.

Imrédy miniszterelnök vasárnap kétszer volt kormányzói kihallgatáson
„Bízzuk a Kormányzó Urra a döntést!” – kiáltotta Szilágyi Lajos, a felsőház szombati ülésén és az a lelkesült visszhang, amelyet ezek a szavak kiváltottak, bizonyítja, hogy a politikai válságban szemben álló pártok és felfogások között nincs különbség ebben a kérdésben, mert a kuszált helyzet alkotmányos megoldását mindenki egyformán az államfő dolgozószobájából várja.

Ebben a szobában vasárnap már negyedik napja folynak azok a kihallgatások, amelyeknek az a célja, hogy a Főméltóságú Úr tiszta képet nyerjen a politikai és a kormányválság előidéző okairól és döntésével megszabja a mindenki által egyformán óhajtott mitöbbi kibontakozás irányát. Ám két felsőházi tagon és Imrédy bélán kívül nem ment kihallgatásra. Ezek távoztával gróf Teleki Pál ment be, aki kétórás kihallgatása után csak ennyit mondott a hozzá intézett kérdésekre:
- Szó sincs róla, nem igaz….

Ennek ellenére Teleki Pál kihallgatásának a politikai élet csaknem minden tényezője nagy jelentőséget tulajdonított. Az elterjedt hírek szerint ugyanis Teleki egy új magyar kormányzópárt megteremtésének tárgyi és személyi feltételeit lett volna hivatva tisztázni.

Tény, hogy gróf Teleki Pál kormányzói kihallgatása után tanácskozott az egységespárt és a pártból kivált disszidens képviselők több vezetőjével, gróf Bethlen Istvánnal, gróf Károlyi Gyulával és Eckhardt Tiborral.


Vasárnap délben tovább folytak a kormányzói kihallgatások

Tizenegy órakor gróf Takách-Tolvay József, a kormánypárt tekintélyes tagja, a frontharcosok vezetője jelent meg félóráig tartó kihallgatáson, után Jaross Andor tárcanélküli miniszter következett, aki ugyancsak félóra hosszat tartózkodott a főméltóságú úr dolgozószobájában. Délben fél egy órakor Imrédy Béla miniszterelnököt fogadta az államfő és kihallgatása háromnegyed óra hosszat tartott.

A miniszterelnök a délelőtt folyamán beható tanácskozást folytatott Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszterrel és a belügyminiszter a délután folyamán ismét felkereste Imrédy Bélát a miniszterelnöki palotában. Rajta kívül a déli órákban Martos Béla és Kölcsey István jelentek meg a miniszterelnöknél. Amikor délután háromnegyed ötkor Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter felkereste a miniszterelnököt, csak rövid ideig tanácskoztak négyszemközt, mert nyomban utána megérkezett Tasnádi Nagy András igazságügyminiszter és Jaross Andor tárcanélküli miniszter, akikkel Imrédy Béla együttesen tanácskozott.

Ennek a tanácskozásnak Imrédy miniszterelnök újabb kormányzói kihallgatása vetett véget. Imrédy Béla második vasárnapi kihallgatása mindössze tíz percig tartott és utána a miniszterelnök ismét visszatért a Szent György téri palotába, ahol Keresztes-Fischer, Tasnádi Nagy és Jaross miniszterek várakoztak reá.

Néhány percig tartó beszélgetés után úgy a miniszterelnök, mint a három miniszter külün-külön autóikba szálltak és eltávoztak a miniszterelnökségről.

A miniszterelnök vasárnap este 8 óra után érkezett vissza a Szentgyörgy téri palotába, amely a most következő napokban a legfontosabb politikai tanácskozások színhelye lesz.