Százával toloncolják ki a csehek a magyar anyanyelvű és magyar állampolgár zsidókat

Komárom, november 4.
Szombatról vasárnapra virradó éjjel a cseh hatóságok a Szlovákiában maradt két nagyobb városból és környékéről, Nyitráról és Pozsonyból százával toloncolják a Magyarországhoz csatolandó területre azokat a zsidókat, akik vagy magyar állampolgárok, vagy az átcsatolandó területre illetékesek, vagy azért mert nem titkolták magyar érzelmüket.

Elég volt egy kirakatnak piros-fehér-zöld szalagokkal való díszítése, hogy kereskedőket mindenükből kifosztva, lakóhelyükről eltoloncoljanak. Pozsonyban a zsidó kereskedők boltjait, amelyeknek kirakatait már összetörték és kifosztották, bezárták, lepecsételték és az üzlettulajdonost a Csallóköznek olyan részébe szállították, amelyet a legközelebbi órákban már magyar csapatok fognak megszállni.

Nyitrán és környékén a csehek ötszáz zsidót fogtak össze az éjjeli órákban, pénzüket és értékeiket elvették s azután Érsekújvár környékére toloncolták őket. Nyitrán hangoztatják, hogy végig az egész határ mentén megismétlik ugyanezt: ahogy 1919-ben a magyarokat, úgy toloncolják ki marhavagónokban a zsidókat. Ez az eljárás durva megsértését jelenti a bécsi döntőbírósági határozatnak.