Felháborodás és sajnálkozás fogadta Szvatkó Pál prágai letartóztatásának hírét

Rövid prágai távirat jelenti, hogy Szvatkó Pál, a Prágai Magyar Hirlap országosan ismert vezércikkíróját, az Uj Szellem főszerkesztőjét a cseh hatóságok ismeretlen okból letartóztatták. A letartóztatás híre felháborodást és sajnálkozást kelt mindenütt, ahol magyar emberek a magyar szellem ügyét szívükön viselik. Szvatkó a szellem embere és nem a politikáé s így elfogatása nemcsak megdöbbentő, de érthetetlen is.

Szvatkó a legnagyobb kultúrájú fiatal magyar írók közé tartozik, stílusa választékos, mély és írójában megvan az a ritka adomány, hogy egyaránt elismerésre lelt az irodalmi kritikusoknál és a legszélesebb nagyközönségnél.

Vezércikkei a kisebbségi magyarság legégetőbb kérdéseiben mondtak ki mindig bátor és mindig okos szót, tavaly alapított folyóiratában, az Uj Szellemben pedig nagy sikerrel plántálta át a felvidéki fiatalság gondolatvilágába azt a modern magyar szociális gondolatot, amelyet nálunk a leggyökeresebben magyar és ugyanakkor legnemesebben európai írók képviselnek.

Szvatkó mindig megértéssel közeledett a cseh nép irodalma és szelleme felé: letartóztatása bizonyítja, hogy meddő kísérlet volt.