Megnyitotta a gázcsapot és meghalt Kassák Lajos író felesége

Ijedt arcú emberek gyűltek ma délután a Bulcsú ucca 19. számú ház egyik második emeleti lakásának ajtaja elé. Az egyik arra haladó lakó vette észre, hogy az ajtón keresztül gáz ömlik a folyosóra. Az összegyűlt lakók fölhívták a házmestert és vele együtt feltörték a lakás ajtaját, amelyben Kassák Lajos író lakik feleségével és édesanyjával. Miközben a lakók az ajtó feltörésével próbálkoztak, megérkezett az író édesanyja, idősebb Kassák Lajosné, aki kora délután ment el a lakásból sétálni. A konyha ajtajában mindnyájukat megdöbbentő látvány fogadta.

A gázzal teljesen elárasztott fehér konyhában egy karosszékben halottsápadtan és eszméletlenül találták Kassák Lajos feleségét.

Azonnal orvost hívtak, mentőknek telefonáltak, de a megérkező orvos és a mentők már nem tudtak Kassáknén segíteni – meghalt.

A konyhaasztalon kis üveg pálinka állott és mellette búcsúlevelet találtak a hozzátartozók. A búcsúlevél így kezdődött: „Háromnegyed négyet ütött az óra….” Az író felesége tehát alighanem négy óra után nyitotta meg a gázcsapot. Anyósa sírva és kezeit tördelve mesélte a lakóknak, hogy teljesen értetlenül áll menyének öngyilkosságával szemben. Délelőtt – mondotta – egészen jókedvű volt, tett-vett a konyhában, énekelt is.

Kassákék szép és kiegyensúlyozott családi életet éltek. Az asszonynak előző házasságából három gyermeke született. Fiatalabb korában többször játszott színpadon és leánykori nevén, Simon Jolán néven a művészi életben ismert szavalóművésznő volt. Az utóbbi időben búskomorság jelei mutatkoztak rajta, melyhez hozzájárult súlyos betegsége. Ízületi csúz kínozta. Kassákéknak különösen a legutóbbi hónapokban súlyos anyagi gondjaik is voltak, a kiváló magyar író könyveinek jövedelméből él és ebből csak nehezen tudta fönntartani családját.

Kassák Lajos kora hajnalban, szokása szerint, horgászni indult, azzal, hogy csak estére tér haza és így felesége öngyilkosságáról még nem szerzett tudomást. Kassák feleségének halálhíre időközben szétfutott a városban és nagy részvétet keltett a magyar szellemi és művészi életben.