Döntött sorsáról a Memel-vidék

Berlin, december 11.
Memel és vidéke rendkívül feszült hangulatban, de tökéletes rendben és nyugalomban várta a vasárnapi döntő szavazást. Már kora reggel hosszú sorban álltak a választók a szavazási helyiségek előtt, alig volt olyan szavazásra jogosult férfi vagy nő, aki ne igyekezett volna minél korábban leadni szavazatát, úgyhogy bármilyen körülményes is a választási eljárás, magában Memel városában délelőtt 11 órára a választók fele már leszavazott.

Vidéken a lakosság 70 százaléka szavazott le a déli órákig. A rendet az eddigi jelentések szerint seholsem zavarták meg. A végrehajtóhatalmat képviselő előljáróság közvetlenül a választások után benyujtja lemondását és az új tartománygyűlés, amely január közepén ül össze, öt új tagot fog választani a memelvidéki előljáróságba.

Az új tartománygyűlés az önkormányzatnak német szellemben való átalakítását fogja végrehajtani.

A Memel-vidéknek Németországhoz csatolása nyílt kérdés, de hangsúlyozni kell, hogy a vasárnapi szavazást német részről népszavazásnak tekintik.

Memel, december 11.
A memeli németek központi választási irodájának közlése szerint a választók az egyek kerületekben 3 órakor már a következő arányban szavaztak le: Memel város 85%, Memel vidéke 90 %, Heydekrug 80 %, Pogegen 90 %.

A memeli német lakosság a választási nap folyamán több helyen felvonulást rendezett. Zászlók alatt, szabadságdalokat énekelve vonultak faluról falura.

Egyes falvakban az egész lakosság a német kultúrszövetségek helyi főnökeinek vezetésével zárt sorokban vonult a választási urnák elé.