Rövidek

„Magyarországhoz csatlakozunk!”
Ungvár, december 3.
A Kárpátaljáról menekül ruszinok és magyarok számáról pontos adatok még ma sem állanak rendelkezésre, mert a menekültek és kiutasítottak száma napról-napra növekszik. A legutóbb érkezett menekültek elbeszélése szerint Kárpátalján az ingyen-kukoricaakcióban csak az részesülhet, aki aláír egy kitöltetlen ívet. Kiderült, hogy az aláírásokat arra használják fel, hogy a Csehországban való megmaradást követelő névsorokat szerkesztenek.

Az ukrán izgatók annál nagyobb eréllyel igyekeznek minél több aláírást szerezni, mert Husztra olyan hírek érkeztek, hogy s Szepesség népe a Magyarországhoz való csatlakozást követeli és így a Szepesség nyugati határától a Tiszáig összefüggő terület harcol a népszavazás kivívásáért és ezen keresztül a Magyarországhoz való csatlakozásért.

Tuniszból menekültek érkeznek Olaszországba

Milánó, december 11.
Az olasz-francia feszültség további kiéleződését mutatja, hogy Tuniszból már menekültek érkeznek Olaszországba.

A turini Stampa jelentése szerint az első tuniszi menekültek megérkeztek Palermóba. A tuniszi francia hatóságok magatartása kényszerítette ezeket az olaszokat, hogy az üldöztetések elől elmeneküljenek Tuniszból. Az olasz lapok tuniszi jelentése szerint sikertelenek maradtak azok a francia kísérletek, amelyek az arabokat olaszellenes tüntetésekre akarják rábírni.

Szent Korona az erdélyi falu templomának Szűz Mária-képén – súlyos fogházbüntetésre ítélték a plébánost
Kolozsvár, december 11.
A kolozsvári hadbíróság dr. Vajda Józsefet, a biharmegyei Tenke község plébánosát, azon a címen, hogy Magyarországról vásárolt vallási tárgyú könyveiben állítólagos röpcédulákat találtak, egyévi fogházra, 5 évi jogveszésre és 3000 lei pénzbirságra ítélte. Nem fogadták el a lelkész védekezését, hogy a vásárolt könyveket még fel sem vágta s nem tudhatta, hogy mit tartalmaznak.

Lokody Gáspárt, a külüllőmegyei Tür község plébánosát azért, mert a templomban olyan Szűz Mária-képet találtak, amelyen a magyar Szent Koronát Szent István Szűz Máriának ajánlja fel, 7 hónapi fogházra, háromévi jogvesztésre és 4500 lei pénzbírságra ítélte.

A zsidótörvény a vasárnap éjszakai minisztertanácson
Budapest, december 18.
Tasnádi Nagy András igazságügyminiszter: A kormány nem keretjavaslattal lép a Ház elé, hanem konkrét törvényjavaslatot kíván előterjeszteni.

A vasárnapi első szlovákiai országgyűlési választásokon 80-85 százalék „igen” szavazatot kapott a kormánylista
Pozsony, december 18.
Vasárnap tartották az első országgyűlési választásokat Szlovákia területén. A választáson csak egyetlen lista, a kormánypárt listája indult. Vasárnapesti becslés szerint a választóknak mintegy 80-95 százaléka szavazott igennel.

Hogyan oldják meg a román zsidókérdést?
Bukarest, december 18.
A hatóságok érintkezésbe léptek a romániai zsidók szervezeteivel a világháború után Romániába bevándorolt zsidók kivándoroltatása, illetve az erre vonatkozó kormányterv megvalósítása dolgában. E terv szerint mintegy 430.000 zsidó vándorolnak ki három esztendő alatt.

A román hatóságok a zsidó szervezeteknek erre a célra a megfelelő kivándoroltatási alapokat rendelkezésre bocsátassák és visszafizetnék nekik a kivándorlás utiköltségeit is. A zsidó szervezetek, hír szerint, ezeket a feltételeket felfogadták. A kivándorlást Palesztinába kívánjuk irányítani és erre már engedélyt kértek a brit kormánytól.

Franco: A fegyveresek döntsenek

Burgos, december 18.

A karácsonyi spanyol fegyverszünettel kapcsolatban Franco álláspontja: Sem fegyverszünet, sem kompromisszum, a fegyverek döntsenek!Ha a pápa vagy az amerikai államok egyhavi fegyverszünetet javasolnának, akkor javaslataikat nemzeti részről udvariasan, de határozottan visszautasítaná.

Washington, december 18.
Franco hadviselési jogainak elismerése kevés rokonszenvre talált amerikai diplomáciai körökben. A haditengerészeti szakértők szerint a hadviselői jogok megadása valószínűleg Franco győzelmét vonná maga után.

Az Egyesült Államok kormánya – mondják – semmiféle diplomáciai akcióval nem akarja elősegíteni a két fél valamelyikének győzelmét.