A pilóta-iskola előszobája

A felhők felett

Az angol légihaderő három gépmadarán távolsági világrekord felállítására készülnek. A három repülőgép új elvek alapján épült Wellesley-típusú gép. A pilóták remélik, hogy tervük végrehajtása sikerülni fog.

Szerte a világon lázas készülődés folyik a légi fegyverkezés terén. A legtöbbet Anglia árulja el ebből, mert ott - a gépek szerkezetétől eltekintve - minden a nagy nyilvánosság előtt zajlik le.

Angliában nincs kötelező katonai szolgálat s valóságos reklámhadjárattal igyekszenek újoncot toborozni. Hore-Belisha hadügyminiszter a nagymestere ennek s az ő jól beosztott, az érdeklődést felajzó propagandájának köszönheti a szigetország, hogy kellő számban áll a hadsereg rendelkezésére újoncanyag.

Különösen nagy súlyt helyeznek az angol légi hadsereg fejlesztésére. Már a legfiatalabb korosztályokat is kiképzik a repülésben s a dolog természetében van, hogy a tanulmányokat a rádiózással kezdik. Repülés rádió nélkül hovatovább annyi lesz, mint repülni levegő nélkül. A rádió nélkülözhetetlen segédeszköze nemcsak a polgári, hanem a katonai repülőnek is.

A sandhursti katonaiskolában a gépesített katonai alakulatok újoncai egyszerre ismerkednek meg a rádiókészülékek működésével és kezelésével. A legegyszerűbb adó- és vevőkészülékekkel kezdik, ezeket maguknak kell összeállítani a rendelkezésükre bocsátott alkatrészekből, azután fokozatosan tanulják meg a komplikált gépek szerkezetét, sőt javítását is.

Ezzel párhuzamosan ismerkednek meg a Morse-ábécével, majd a katonai szolgálatban előforduló rövidítésekkel és rejtjeles táviratokkal. A gyakorlati oktatásra helyezik a hangsúlyt s így következik be az, hogy mire leszerelnek, valamennyien kitűnően képzett rádiósok lesznek.