Szent-Györgyi Albert Nobeldíjas professzort díszdoktorrá avatták

Szent-Györgyi Albert, a világhírű Nobeldíjas szegedi professzort a párizsi egyetemen a Sorbonne ünnepi csarnokában díszdoktorrá avatták.

Az avatóünnepségen megjelent a francia köztárság elnöke is és a francia közoktatásügyi miniszter. Képünk a világhírű vitaminkutatót (jobbról a második) az egyetem rektora és másik három kiváló tudós társaságában ábrázolja.

Az új vitaminkutatás egyik érdekessége az, hogy a P-vitamint is a szegedi paprikából állították elő, ugyanabból, amelyből néhány év előtt – ugyancsak dr. Szent-Györgyi professzornak – sikerült előállítania az azóta világhírré emelkedett C-vitamint. Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetem biokémiai laboratóriumában fogott hozzá a C-vitamin előállításához és hosszú, fáradtságos kísérletezések után a friss paprika mázsáit és mázsáit dolgozta fel, amíg sikerült fehér kristályokban előállítani a tiszta C-vitamint, illetve ennek a vitaminnak alapanyagát, az ascorbinsavat.

Azóta ez a felfedezés teljesen átment a gyakorlati és tudományos életbe, számos külföldi intézetben foglalkoztak az új vitamin hatásának leellenőrzésével és méltatták a magyar tudós munkájának jelentőségét. Nemrégiben pedig forgalomba került a híres C-vitamin preparátum, a paprikából készült „Vitapric”, amely a legkisebb adagolásban, könnyű praktikus formában tartalmazza a C-vitamin sajátosságait és ezzel például egyszer és mindenkorra megszűnt a scorbutos megbetegedések veszélye.