A gépmatematikus és a „fekete sugár”

Háborús feszültségben él a világ és a különböző államok hadilaboratóriumaiban fantasztikus találmányokon törik fejüket a tudósok. Egy ilyen találmánynak híre szivárgott most ki az Egyesült-Államokban.

Az egyik tengerparti helység közelében éjjeli légvédelmi gyakorlatokat rendeztek és a fényszórók, a nagy sötétség ellenére is bámulatos pontossággal találták meg, még 30 km-nél nagyobb távolságból is a közeledő repülőgépeket. Egy ízben még egy teljes csendben, álló motorokkal sodródó léghajót is minden előzetes kutatás és állítgatás nélkül is megtaláltak a kutató reflektorok.

A találmány titka a „fekete sugár” vagy tudományosabban: a láthatatlan, infravörös sugárzás (hősugárzás). Az amerikai hadimérnökök olyan érzékeny készüléket szerkesztettek, mely a közeledő légijáróművek hősugárzását már nagy távolságból is észreveszi.

Ez a készülék összeköttetésben áll a „gépmatematikus”-sal, egy bámulatosan finom műszerrel, mely azonnal kiszámítja az ellenséges járómű irányát, távolságát, magasságát, a megadja azt a pontot, amely felé az ágyukat irányítani kell, hogy az ellenséges gépet eredményesen lőhessék.

Mindezt eleven matematikus csak órák alatt tudná kiszámítani, a bámulatos „gépagyvelő” azonban két másodperc alatt végez a szédületesen bonyolult feladattal, úgy, hogy csak az általa megadott irányba kell fordítani a fényszórókat s a tüzelés már meg is kezdhető.

Állítólag ez a találmány jelenti eddig a légvédelem legtökéletesebb megoldását s az egyik kísérlet alkalmával olyan pontosan működött, hogy 100 lövés közül alig egy hibás találat akadt.