Januárban avatják az idei új hadnagyokat a Ludovikán

Az idén a történelmi idők parancsára, előbb kapják meg az arany kardbojtot a Ludovika Akadémia negyedévesei: nem a hagyományos napon, augusztus 20-án, hanem valószínűleg már január első napjaiban avatják őket hadnaggyá!

Újságunk úgy értesült, hogy nemcsak a negyedévesek lesznek előbb tisztek, hanem – a harmadévesek is. Őket 1940. augusztusa helyett 1939. augusztusában avatják hadnaggyá.

A Felvidék visszatérése megsokszorozta a föladatokat. A honvédség mintaszerűen teljesítette a kötelességét, de az új területek és az új szolgálati helyek új embereket is kívánnak. Szent István királyunk nagy ünnepnapján az elmúlt augusztus 20-án 150 ifjú hadnagy tett vallomást a Ludovika udvarán: „Felkészültünk az élet harcára. Igéretünkben a szeretet ég, kardunkban a hála szikrázik, a férfibecsület és a nemzet becsülete. És a szívünkben él a föltámadás örök hite!” Azután kikerültek a hüvelyükből a napfényben szikrázó kardok és elhangzott a fogadalom: „A hazáért, mindhalálig!” Azóta hatalmasat fordult a történelem kereke: az ifjú hadnagyokra komoly férfikötelességek nehezednek immár.

Most az iskolapadból szólítja ki az akadémikusokat ugyanez a férfikötelesség. A nemzet tudja, hogy az elmaradt hónapok tanulmányait pótolni fogja a gyakorlat, a lelkesedés, az akarat, a hit és a hazaszeretet.