Részeg emberek bezúzták vasárnap délután a Dunapark-kávéház kirakatablakait

Többen megsérültek

Vasárnap délután zajongó csoport állt még a zsúfolt Dunapark kávéház Dunára nyíló hatalmas ablakai előtt. A szemmel láthatóan illuminált állapotban levő emberek egy ideig szótlanul nézelődtek a kivilágított kávéház előtt, azután az egyik ember zsebébe nyúlt, követ vett elő és belevágta a hatalmas ablakba, amely robbanásszerű zajjal tört össze. A vendégek rémülten ugráltak fel, a nők sikoltoztak, a szétrepülő üvegszilánkoktól több vendég megsebesült. A következő pillanatokban egymásután zúzták be a kávéház összes ablakait.

A pincérek és a vendégek egy része kirohant a kávéház ajtaján. Amikor a támadók ezt látták, elfutottak, de a pincérek a menekülők után vetették magukat és sikerült is egy tántorogva és bizonytalanul futó férfit elfogniok. Átadták a rendőröknek, aki telefonált a főkapitányságra, de a riadóautón kivonuló rendőrök már senkit nem találtak a kávéház környékén, csak azt a tömeget, amely a szétzúzott ablakokat nézegette.

Az elfogott férfit, Varga Tamást, beszállították a főkapitányságra. A rendőrség előbb azt hitte, hogy az utóbbi napokban már szokásossá vált tüntetések egyikről van szó, de hamarosan kiderült, hogy ez esetben ezt nem lehet kétségtelenül tényként megállapítani.

Varga Tamást azonnal kihallgatták. Zavaros válaszokat adott, mire előhívták a rendőrorvost, aki megállapította, hogy az elfogott romboló részeg. Akadozó, csukló hangon mesélte el, hogy Újpesten mulatott és gyalog indult befelé a városba. Néhány váciúti kocsmába is betért és a Lehel ucca sarkán néhány emberrel találkozott. Az egyik azt kérdezte, hogy munka nélkül van-e?

- De munka nélkül ám – felelte vidáman Varga, mire hívták, hogy menjen velük, mindjárt lesz munkája. A detektívek megkérdezték, hogy látott-e ezeken az embereken valami uniformist, vagy nyilaskeresztes jelvényt? Varga azt felelte, hogy semmi ilyesmit nem látott, a rombolók egyszerű munkásemberek voltak mint ő.

Amikor a kávéház elé értek, követ nyomtak az ő kezébe is, a többiek is köveket vettek elő, beverték a kávéház ablakait, azután a vezetőjük kiadta a jelszót, hogy most aztán fusson mindenki, amerre lát.
A rendőrség megindította a nyomozást, hogy megállapítsa, miért és kik törték be a kis dunaparti kávéház ablakait.