Cristoreanu leugrott az emeletről, Gherman mérget vett be, Dancu felakasztotta magát, mert nekik kellett volna lelőniök a kolozsvári rektort

Nem a rektor merénylőit lőtték agyon szökés közben!

Kolozsvár, december 4.

A romániai rendőrség bukaresti vezérigazgatósága vasárnap közölte, hogy téves az a hír, amely szerint a szökés közben szombaton lelőtt három vasgárdista a kolozsvári rektor merénylője volt.

Ezeket nem a rektor elleni támadás miatt tartóztatták le, hanem különböző terrorista cselekmények, többek között bombamerényletek miatt, amelyeket Kolozsvárott, Temesvárott és Csernovciban követtek el. Stefanescu rektor állapota vasárnapra virradó éjszaka erősen súlyosbodott. A sérült tüdőben gyulladás lépett fel, a szervezet ellenállóképessége egyre csökken.
Az orvosok aggódnak, hogy a rektor nehezen éri meg a hétfőt.

A nyomozás folytatódik anélkül, hogy döntő eredményre vezetett volna. Óránként újabb szembesítések és kihallgatások váltakoznak. A rendőrség reméli, hogy rövid időn belül letartóztatják a tényleges merénylőket, mert a gyilkosok körül egyre szorosabbá válik a gyűrű.

Antonescu Francu kereskedelmi akadémiai hallgató vallomása alapján a helyzet tisztább. Francuról mindeddig az volt a feltevése, hogy tagja a merénylő csoportnak, sőt kezdetben, mint az egyik gyilkos szerepelt. A vasárnapi vizsgálat bebizonyította, hogy nem volt a merénylet végrehajtói között, de tudott arról, mi készül és mindent bevallott.

Elbeszélte, hogyan találkoztak a Vasgárda terroristái a Kolozsvár melletti Hója -erdőben, majd később a Békási szorosban. Itt határozták el, hogy a rektort kivégzik és itt ejtették meg a sorshúzást, amely a merénylőket kijelölte. Szenzációt keltett vasárnap egész Erdélyben a Paria című kolozsvári román lap cikke, amely arról szólt, miért lett az utóbbi időben több fiatal diák öngyilkos?

A lap megírta, hogy február 28-án Constantin Cristorenau, a mezőgazdasági akadémia másodéves hallgatója testvére és sógora jelenlétében levetette magát az akadémia III. emeletének terraszáról.
A tragédiát drámai vitatkozás előzte meg az öngyilkos diák és a titkos szervezet néhány tagja között. Cristorenau testvére elmondta, hogy a Vasgárda tagjai parancsot adtak át a diáknak és hallották, amint a vitatkozásban többször előfordult a „gyilkosság” és a „rektor” szó.

A Vasgárda megbízottai megfenyegették Cristorenaut, hogy ha nem végez a rektorral, ők végeznek vele. A szerencsétlen fiatalember az öngyilkosságot választotta. Két hónappal ezelőtt Gherman bécsi hallgató mérgezte meg magát.

Ős is azok között volt, akiket gyilkosságra kisorsoltak. Nincs még tíz napja, hogy a Kolozsvár melletti bükkerdőben Dancu professzor fia, Dancu László egyetemi hallgató felakasztotta magát.

Francu vallomása szerint állítólag neki kellett volna lelőnie Stevanescu rektort. A Patria cikke mérhetetlenül felkavarta a kedélyeket Kolozsvárott….