A MÁVAG építi és használja 99 évig a tiszaluci vízierőtelepet

Legutóbbi cikkünk óta az Öntözésügyi Hivatal megkapta a minisztertanácsi engedélyt a munka megindítására. Az építkezés tavasszal megindul. Ezt a munkát az Állami Gépgyár fogja végezni. Az Öntözésügyi Hivatal szerződést kötött a MÁVAG-gal, mely szerint az köteles két és fél éven belül teljesen, üzemképesen kiépíteni a tiszaluci erőtelepet. Az Öntözésügyi Hivatal egymillió pengőt fizet a MÁVAG-nak az építésért és további kétmillió pengő kamatmentes kölcsönt ad.

A MÁVAG kötelezi magát,
hogy az erőtelep kiépítéséig kilowatt-óránként négy fillérért ad áramot a Hivatalnak Diósgyőrről. A kiépítés után pedig kilowatt-óránként két fillérért fogja az öntözéshez szükséges áramot szolgáltatni.

Ezenkívül egymillió pengőt fizet
az Öntözésügyi a MÁVAG-nak az erőművel kapcsolatos öntöző víz szolgáltatásáért. Ez az összesen 4 millió pengős hozzájárulás a teljes építési összegnek mintegy kétharmadát fedezi. További kétmillió pengőt a MÁVAG fektet be a sajátjából. Ezzel szemben az erőmű tulajdonosa 99 évig a MÁVAG lesz.

A hatalmas építkezés legérdekesebb része azonban az,
hogy a tulajdonképpeni építést nem a MÁVAG végzi. A gépészeti berendezést valószínűleg a Ganznak fogják kiadni, az egyéb (mérnöki, föld és építési) munkákat pedig versenytárgyalás útján kívánja vállalatba adni a MÁVAG.

A 6 millió pengős tiszaluci vízierőtelep építése
Sabathiel Richard műegyetemi tanár tervei szerint indul meg.