Óriási búzakészletek nyomják a világpiacot

A gabonavilágpiac helyzete nem a legrózsásabb.
Az óriási gabonakészletek elhelyezése komoly fejtörést okoz a kormányoknak. Argentina – ahol zsúfolt raktári búzakészletek vannak – alig képes valamelyes mennyiséget exportálni, sőt olyan nagy készletek állanak rendelkezésre, hogy Argentina kormánya raktárhelyiségek hiányában kénytelen a búzát a vasúti állomásokon szabadon tárolni.

Még súlyosabb lesz a helyzet,
amikor a jövő havi új tengeritermés már berakásra fog kerülni. Ugyanez áll Kanadára. Kanadában is kénytelen volt a kormány minimális árat megállapítani. A kormány igen nagy készletek felett rendelkezik, minek következtében, hogy a készleteket csökkentse, csak árengedménnyel képes kisebb-nagyobb készleteket – károsodással is – elhelyezni.

Az Egyesült Államok az exportlehetőségeket alkalmas időben kihasználta.
Mindenesetre azonban az Egyesült Államok kormányának is tetemes kiadásába kerültek ezek az eladások. A lekötött kb. 2 és fél millió tonnát azonban csaknem elszállította. Ezenfelül azonban még igen nagy búzakészletekkel rendelkezik. E készleteknek értékesítése a kilátások szerint tetemes pénzébe fog kerülni a kormánynak.

Két további nagy búzaexportőr ország: Ausztrália és Románia.
Ausztráliában tavaly négymillió tonnával szemben az idei termés 3 millió tonnára csökkent, s így tehát az export helyzete valamennyire kedvezőbb képet mutat. Főkivitele India, Kína és Törökország felé irányul. Románia, igaz ugyan, hogy Angliába tetemes búzamennyiségeket exportált, de mégis elég gondot okoz a még jelenleg készleten levő kb. 3/4 millió tonna felesleg elhelyezése.

A világtermelésből
– Oroszország, Kína, Irán és Irak kivételével – az alábbi statisztika áll rendelkezésre.
A világ össztermelése:
1926-1933 átlag évente   100 millió tonna
1934-ben                                  85  millió tonna
1935-ben                                  84  millió tonna
1936-ban                                  84  millió tonna
1937-ben                                104 millió tonna
1938-ban                                122 millió tonna
Ezzel szemben a világ évi búzaszükséglete mintegy 96-98 millió tonnára tehető.

Természetes, hogy olcsóbb árak mellett a fenti becslés emelkedik.
Miután az ezévi termés máris mintegy 30 millió tonna felesleggel kezdődik, arra lehet következtetni, hogy a folyó évi augusztus 1-én kezdődő gazdasági évben máris mintegy 30-40 millió tonna búzafelesleggel kell számolni.

A folyó évi terméskilátások
úgy Európában, mint a többi világrészekben – különösen az Egyesült Államokban – gyengébbnek ígérkeznek a tavalyinál. Más a helyzet a tengerinél és az árpánál. Itt ma bizonyos kereslet mutatkozik. Miután azonban sem a tengeri, sem az árpaszükséglet fedezése nem nyomasztó, a vásárlások a halogatás politikáját követik. Takarmány és hüvelyesekben csekély üzleti lehetőség mutatkozik, vonatkozik ez a megállapítás a korpaüzletekre is. Németország azonban érdeklődik étkezési célokra alkalmas hüvelyesek, különösen bab iránt.