Azana spanyol köztársasági elnök Franciaországba érkezett

Páris, február 5.
A spanyol események vasárnapi legnagyobb szenzációja, hogy  Azana elnök családjával együtt korahajnalban francia földre lépett. Azana a reggeli órákban érkezett Perpignanba, ahol az első hírek szerint be akarja várni diplomáciai utlevelét, hogy azután haladéktalanul Párisba utazhasson.

Ugyancsak vasárnapra virradó éjjel lépte át a spanyol köztársasági kormány munkaügyi minisztere, Mais Regas a francia határt. Ezzel egyidőben érkezett a határmenti La Pertbusbe az a jelentés, hogy Negrin és a köztársasági kormány tagjai repülőgépen Valenciába utaztak.

Érdekes módon egészíti ki ezeket az eseményeket az a Londonból érkezett hír, amely szerint angol hivatalos körök valótlannak tartják azt a jelentést, hogy a köztársasági kormány a Chamberlain-kormányt arra kérte volna, hogy lépjen közben Burgosban a békekötés érdekében.

Burgosban egyébként a szombat és vasárnap ngy diplomáciai tevékenységet mutat. A késő esti órákban Berund volt francia miniszter, Jordana, a nemzeti spanyol külügyminiszterrel másfélórás megbeszélést folytatott, amelyet hétfőn ujabb eszmecsere előnyomulásról szólnak, a nemzetiek egész sereg városba vonultak be a katalán fronton, közel 3000 foglyot ejtettek és birtokukba vettek egy hadianyaggyárat és több hadianyagraktárt.

A sikeres előnyomulás után elfoglalták Geronát és bevonultak Figuersasba, ahol a korábbi bombázás során 23 embert megölt és 800-at megsebesített a nemzetiek repülőtámadása.