A Ferencváros változatos játékkal felnyomult a bajnokság élére

Ferencváros – Szolnoki MÁV 5:3 (2:2)

Az őszről elmaradt Ferencváros - Szolnoki MÁV mérkőzést vasárnap játszották le az Üllői-úti sporttelepen. A csípős, hideg, de napsütéses időben 5000 néző ment ki a pályára, hogy a mérkőzést végignézze. Az 5000 néző közül legalább négyezren a B-tribünön, a napos oldalon helyezkedett el. Nagy volt a „futballéhség”.

A Ferencváros öltözőjében nyugodtan készülődnek a mérkőzésre. Hlavay György, a csapat trénere fekete táblára ábrákat rajzol és így magyarázza el játékosainak a haditaktikát.

A szolnokiaknál azt sajnálják, hogy Sárkány megbetegedett és nem játszhat. A. csapat tehát így áll fel a Ferencváros ellen:
Horváth II. - Kiss Péter, Draskóczy - Csabai, Selmeczi, Bujáki, - Szántó, Podmaniczky, Kolláth, Korom, Horváth.

A kopaszodó Bujáki vezeti a pályára a Szolnoki MÁV csapatát. Kék-fehérben vannak a játékosok, csak a kapuson feszül kanárisárga trikó. A Ferencváros zöld-fehér csíkos trikóban fut ki a pályára.

A fényképészek is, úgy látszik, ki vannak éhezve futballra, mert mindkét csapatot minden elképzelhető pózban lefotografálják. A Ferencváros játékosoknak jeges szél fúj az arcukba, mert ők játszanak szél ellen, ebben az összeállításban:
Tihanyi - Tátrai, Polgár - Lázár, Sárosi III., Pósa - Táncos, Sárosi dr., Jakab, Toldi, Gyetvai.

Jakab indítja el a labdát és ebben a pillanatban felviharzik a tribün felől a régen nem hallott „Hajrá, Fradi! Hajrá, Fradi!” Tátrai első megmozdulására felhördül a ferencvárosi tábor, mert a levegőbe, rúg és Kolláth, mint a vércse csap le a labdára, úgy látszik, hogy gól is lesz, de Tátrai még jóváteszi hibáját, utoléri a szolnoki gólzsákot és előtte „hazaadja” a labdát.

A Ferencváros első támadását Sárosi dr. éles fejessel küldi a kapu mellé, de a 4-ik percben már megvan a Ferencváros első gólja. Pósa futtatja Gyetvait, az nagy előnnyel kanyarodik a kapu felé, aztán futtában remek lövést küld a bal felső sarokba, amely után Horváth hiába nyúl. A labda hálót ér. 1:0-ra vezet a Ferencváros.

Egy lelkes ferencvárosi meg is jegyzi:
- Csak négy perce játszunk és máris a tabella élén vagyunk…

A következő percben Toldi holtbiztos helyzetből kapufának lövi a labdát. A Ferencvárosi öröm nem sokáig tart, mert a 10-ik percben váratlanul kiegyenlít a Szolnoki MÁV.

Szabadrúgáshoz jutnak, Csabai azonban nem lövi, hanem vezeti a labdát, aztán leadja Szántónak, akit teljesen fedezetlenül hagynak a ferencvárosi védők. Ő kapura lő, a labda elgurulna a gólvonal előtt, ha Kolláth ott nem teremne, és be nem pöccintené a labdát a hálóba. 1:1.


Változatos lesz a játék. A 15. percben Sárosi III. előre adja a labdát bátyjának, aki azonnal lő, de Horváth II. kiüti a labdát. Újra Sárosi dr. elé, aki most már eltalálja a kaput. 2:1-re vezet a Ferencváros! Derűs jelenet következik. Táncos beküzdi magát középre, aztán kiadja a labdát jobbszélre. Meg is jegyzi valaki:
- Azt hitte Táncot, hogy, ő most a jobb szélen van…

Sok a hiba mindkét fél részéről. A Ferencvárosban főként Jakab ejt sok hibát. A jól induló támadások rendszerint nála feneklenek meg. Egy alkalommal kicsalja a kapust a kapuból és ahelyett, hogy lőne az üres kapura, lepasszolja a labdát - rosszul - Táncosnak.

Kolláth és Sárost összefejel, de nincs semmi baj. A szolnokiak mind jobban belejönnek a játékba, s a 30. percben Szántó beadását Tihanyi ahelyett, hogy megfogná, ügyetlenül az előtte ácsorgó Kolláth elé üti, akinek most már gyerekjáték beemelni a labdát a hálóba. Újra egyenlített a Szolnoki MÁV. 2:2.

- Szélre játszani - követeli a B-közép kórusban. Kolláthtal nem bír a ferencvárosi védelem, minden mozdulata veszélyt jelent. A kis Sárosi már alig áll a lábán a fáradságtól. 

A második félidő első percében Sárosi dr. kiugratja Jakabot, aki a kifutó kapus fölött beemeli a labdát a hálóba. Újra a Ferencváros vezet 3:2-re.

Viharos Ferencváros-támadások kezdődnek, amelyeknek mindenkor a kitűnő Gyetvai a lendítő kereke. A 10. percben Lázár tör előre. Lőj! - kiáltják felé, de ő leadja Sárosi dr.-nak. aki fordulásból pompás gólt lő a jobb felső sarokba. 4:2-re vezet a bajnokcsapat.

Toldi fellöki Csabait, aki estében utána rúg Toldinak. Toldi erre neki megy a szolnoki játékosnak. Összefutnak a játékosok, tülekedés támad. Ez két percig tart és Szigeti játékvezető erélyes föllépéssel megnyugtatja az izgatott játékosokat.

A Ferencváros tovább ostromol. Egymásután négy sarokrúgást ér el. De a 23. percben kiszabadul a Szolnok a ferencvárosi ostromgyűrűből. Kolláth szökteti Szántót, aki lesről indul. Pósa üldözi, de nem tudja utolérni és a szélső lövését Tihanyi nem védheti. 4:3. Már csak egy gól a Ferenc-város előnye!

A 30. percben a Ferencváros bebiztosítja győzelmét, Jakab lövése már-már elsurran a túlsó kapufa mellett, amikor a villámgyors Gyetvai ott terem, elcsípi a labdát és éles szögből bevágja a Ferencváros ötödik gólját. 5:3.

A szolnokiak még mindig nem adják meg magukat, minden labdáért küzdenek és minden támadásuk veszélyes, a „bohémesen” játszó ferencvárosi védelem mellett. A 45. percben Kolláth félelmetesen kitör, de Tátrai ellöki őt.


A Ferencváros megérdemelten nyerte a mérkőzést, mert technikában, gyorsaságban és összjátékban felülmúlta ellenfeleit. A csapat legjobb játékosa Pósa és Gyetvai volt. Jakab - nem centercsatár! Sárosi dr., csak a második félidőben melegedett bele a játékba.

A Szolnoki MÁV kedvező benyomást keltett és minden csapatrészében megfelelt. Horváth II., a kapus, de főként Selmeczi, Kolláth és Szántó játszott kiválóan.

Hlavay György, a Ferencváros trénere így nyilatkozott:
- Elkönnyelműsködött mérkőzés, a reális eredmény 5:1 tett volna.

Vitéz Kemenessy Sándor, a Ferencváros igazgatója:
- Nagyon szezóneleji játék volt. Az erős szél zavarta a játékosokat.

Romhányi Ferenc, a Szolnoki MÁV intézője:
- Szép játék volt. A Ferencváros jobb kondíciójával megérdemelte a győzelmet.

Wéber Lajos, a Szolnoki MÁV trénere:
- Nem tudom, miért nem adott a bíró tizenegyest...

Szigeti György, játékvezető:
- A vitatott tizenegyes nem volt szándékos eset, mert a csatár a kapuson esett keresztül és nem Tátrai lökte el.

Ezzel a mérkőzéssel végre befejeződött az őszi futballszezón…