Az „Iglói-gárda” vezérkedett a Thomka Áron futóversenyen

Csaplár az első

Vasárnap délelőtt rendezte a BEAC a világháborúban hősi halált halt futója, vitéz Thomka Áron immár hagyományossá vált emlékversenyét a Lágymányoson. Évek óta nagy érdeklődés kíséri ezt a viadalt, mert mint a bajnokság főpróbája szerepel a köztudatban.

Az idén ugyan a Kéméndy-vándordíjra készülő UTE és BSZKRT csapatai távol maradtak - nem akarták kitenni futóikat a veszélyes köves, göröngyös terepen esetleges sérülésnek - ,de így is remek küzdelem folyt le a MAC és a BBTE csapata között.

A BEAC-pálya közepéről indultak el a futók - Iglói vágott azonnal az élre, aztán a maratoni-kapun át kirohantak a Budafoki útra, majd a vasúti töltés mellett vitt el az útjuk és kemény, heves iramban „gyilkolták” egymást az élen levők.

Folyt a küzdelem árkon át, bokron át, aszfalton és alagúton, vasúti sínek között, süppedő salakban, köves lépcsőkön, fáradó lábbal és ziháló tüdővel, de töretlen, kemény akarattal a cél felé. Kelen mellett három kéktrikós atléta futott az élen, a jó formában lévő Iglói-gárda: a két tanítvány: Németh és Csaplár és maga a szikár, aszkétaarcú mester, Iglói Mihály.

Ennek a kidolgozott izmos, sovány, erős akaratú fiúnak az érdeme, hogy a magyar távfutás ma a világ nemzetei kötött a második helyet vívta ki magának. Ő honosította meg Magyarországon az úgynevezett finn edzésrendszert.

Most ott fut ő is tanítványai mellett (baráti alapon trenírozza őket és kiváló eredménnyel) és ha netán lassítana valamelyik, oda is szól pár biztató szót és ez elég arra, hogy a lankadó új erőre kapjon. A tanítványok ki is tesznek magukért. A cél ugyanott van, ahol a start volt!

A maratoni kapun Kelen fordul be elsőnek, mintegy 4-5 méterrel Németh és Csaplár előtt. Már-már úgy látszik, hogy ő lesz a győztes, de Csaplár utána veti magát, fogcsikorgató küzdelem és a célban – 1-2 méterrel – sikerül megelőzni a sokszoros mezei bajnokot. Közvetlen nyomukban Németh szalad be, Iglói - akinek mégis csak hosszú ez a táv - lelassítva a negyedik helyen köt ki.

Érdekessége a versenynek, hogy a főiskolások által rendezett viadalon négy nagyhírű főiskolás atléta találkozott össze. A BEAC-ból Horváth és Gömöri-Govrik, a TFSC-ből Iglói és Csaplár a pécsi egyetemről. Azóta már csak a komoly tréninget abbahagyó Horváth maradt meg eredeti egyesületében, a másik három a MAC színeit vitte diadalra.

– Azóta ugyan alaposan megváltozott a helyzet - mondta a veterán Horváth – , akkor Govrik és én vezérkedtünk. Rég volt… Most Iglóié és Csapláré a dicsőség…

Részletes eredmény:
1. Csaplár (MAC) 16:35 mp., 2. Kelen (BBTE) 16:35.6 mp., 3. Németh (MAC) 16:37 mp., 4. Iglói (MAC). 5. Hernádi (Törekvés). 6. Gyimesi (Postás).

Csapatversenyben
1. MAC (Csaplár, Németh, Iglói, Fülöp, Govrik) 39 pont, 2. BBTE 51 pont, 3. Törekvés 60 pont, 4. MTK 115 pont.