Szervusz Brezina!

Cseh támadás Ferencz Ferdinánd trónörökös ellen a bécsi képviselőházban. Choe cseh képviselő az osztrák képviselőházban igen szenvedélyes és éles támadást intézett Ferencz Ferdinánd főherczeg trónörökös ellen, mint a ki egy bécsi mulatóhelyen feleségével együtt megtapsolta a *Szervusz Brezina* Bécsben közkedvelségnek örvendő dalt.

Ezzel a dallal a cseheket bosszantják Bécsben és egész közmondásos lett, hogy az emberek így üdvözlik egymást: *Szerbusz Brezina*. Ha azonban csehnek mondják, az mindjárt dühbe jön.

A nóta szövegének az az éle, hogy egy cseh ember Afrikába vetődik az emberevők közé. Csakhogy az emberevő törzs fejedelme nem eszi meg az idegent, mert rögtön fölismeri, hogy cseh és vidáman odakiáltja a csehnek: *Szervusz Brezina*.

Az osztrák képviselőház junius 5-iki ülésén felállott Choe cseh radikális és hivatkozással egy bécsi lap tudósítására, kérdi az elnöktől, van-e tudomása arról, hogy Ferencz Ferdinánd főherczeg és neje a *Venedig in Wien* mulatóhelyen megtapsolták a *Szerbusz Brezina* kezdetű dalt és hajlandó e az elnök a miniszterelnököt felkérni arra, hogy a főherczeg eljárását, mely a cseh népet sérti, megrója.

Tudjuk nagyon jól – ugymond a szónok – hogy az, a mit a trónörökösről beszélnek, hogy a cseh nép barátja, a valóságnak nem felel meg. Tudjuk, hogy a cseh nép az ilyen bánásmódot nem érdemli meg, de azt is tudjuk, hogy Csehország egy habsburg-lotharingiai trónörököstől, akár Ferencz, akár Ferdinánd legyen a neve, jót nem várhat, de még sokkal kevésbé várhat jót attól, a melyiknek a neve Ferencz Ferdinánd. *

Az elnök: A szónokot a beszédében foglalt kifakadásokért rendreutasítom. (Ellentmondás a cseh radikálisoknál.) Fressel: Utasítsa rendre a trónörököst. A képviselőház ezután áttért a napirendre.