Óriási „röntgenágyukkal” küzdenek a rákbetegség ellen

Ha Röntgen Vilmos Konrád, aki negyvennégy évvel ezelőtt felfedezte a róla elnevezett varázslatos sugarakat, meglátta volna a napokban megnyílt londoni orvosi kiállításon azt a hatalmas gépet, melyet képünkön bemutatunk, nem hitte volna, hogy ez - röntgengép.

Röntgen maga ezt a nevet adta sugarainak: X-sugarak. Ritkított levegőjű és villamos áramtól átjárt üvegcsőből törnek elő az utóbbiak és keresztülhatolnak mindenen, ami útjukba kerül, legfeljebb vastag ólomlemezek tudnak nekik ellenállni. A sugarakat ugyanúgy lehet fényképezésre felhasználni, mint a fénysugarakat és segítségükkel az orvos tájékozódni tud a test belsejében uralkodó viszonyokról.

Különösen a csontváz állapotát lehet röntgenezéssel jól megismerni, de más szervek - tüdő. szív, belek stb. - szintén elárulják titkaikat a röntgenológus előtt. De nemcsak betegségeket lehet megállapítani röntgensugarakkal, hanem betegségeket gyógyítani is. Például a rosszindulatú daganatok - rák! - sejtjeinek kiirtására használják őket, de nagyon kell, vigyázni, hogy az ép, egészséges sejtek ne szenvedjenek kárt közben. A sugarak ugyanis - ha korlátlanul hatni hagyjuk őket a nem rákos szöveteket is szétroncsolnák.

Természetesen, a röntgensugár nemcsak a betegre nézve jelent veszélyt, ha meggondolás nélkül alkalmazzák, hanem a kezelő orvosra is. Régen sok kiváló kutató és gyógyító orvos esett áldozatul a nagyszerű, új gyógyeljárásnak. A sugarakat nem tudták kellőképpen elszigetelni, úgyhogy a kezelő személyzetre is hatottak. Az óvó intézkedések hiánya gátolta a röntgentechnika fejlődését is, hiszen erőteljes hatást csupán az alkalmazott elektromos erő állandó növelésétől lehetett volna várni, márpedig az amúgy is fennálló veszélyeket nem merték még jobban fokozni.

A legújabb röntgenlámpák többszázezer voltos árammal dolgoznak. Felállításukhoz és elszigetelésükhöz külön épületrészeket építenek. Olyan gyógyító erőt lehet kihozni belőlük, melyről nem sokkal ezelőtt nem is álmodtak a röntgenológusok. Az ilyen óriáslámpákból kiáramló roppant erős sugarakat „kemény” sugaraknak nevezik a szakemberek. E sugarak sokkal mélyebben tudnak behatolni a test belsejébe és például a daganatpusztító erejük is sokkal nagyobb. Tőlük várják a legnagyobb eredményeket a rákelleni küzdelemben.

Nagy haladás észlelhető a sugarak helyes adagolásának terén is. Régebben nagy veszélyt jelentett a környezet részére az úgynevezett „kóbor sugárzás”, amely még távolfekvő helyiségekben is kárt tehetett az ott tartózkodókban. Ma már elmés berendezések akadályozzák meg, hogy a kóbor sugarak kiléphessenek a röntgengépből és ott is garázdálkodhassanak, ahol nem is sejtik jelenlétüket.

Hatalmas ágyúkra emlékeztetnek a modern röntgenkészülékek, de nem pusztító, halálthozó lövedékek hagyják el őket, hanem életet, egészséget adó varázsrezgések….

Dr Kovács György