A „drótnélküli” ujság

Századunknak kétségtelenül a rádió a legnagyobb csodája. Már régen túlvagyunk azon, hogy csak közvetítsünk vele. A rádió bevonult, mint irányító eszköz, a modern hadászatba is.

Hajókat, repülőgépeket irányítanak rádióval – természetesen azokat, amelyeken csak robotemberek ülnek. Most a rádió felhasználásának egy újabb kísérletéről számolnak be képeink. A rádión keresztül - a távfényképezés segítségével - teljes ujságot közvetítenek.

A leadó az újságot továbbítja a végkészülékeknek, amelyek egy érdekes találmány segítségével felveszik a teljes szöveget a képes melléklettel együtt. Az amerikai Missouri államban próbálták ki az első leadót és vevőt: teljes sikerrel. Az előfizető, amint képünk is mutatja, tökéletes ujságot kap.

Az érdekes készülék tökéletesen működik, azonban van egy szépséghibája, ami meggátolja népszerűségét. A ,,drótnélkül ujság”-készülék olyan drága, hogy ugyanezen a pénzen jóformán hosszú évekre elő lehetne fizetni a leghatalmasabb amerikai világlapokra. A feltalálók most a készülék olcsóbbá tételén dolgoznak.