Megtalálták a bombamerénylők fekete autóját

Ujabb letartóztatások vasárnap 18 embert a toloncházba vittek

Vasárnap délelőtt a rendőrség megtalálta az egyik garázsban a Dohány-utcai bombamerényletnél szerepelt feketére lakkozott Steyr 24. tipusu autót, amelyet napok óta lázasan keresett többszáz detektiv. Az autónak fontos szerepe volt a merényletnél. Ott állott a Károly-körút és Wesselényi-utca sarkán és vezetőjének az volt a feladata, hogy a bombadobókat, amilyen gyorsan csak lehetséges, elvigye a merénylet szinhelyéről.

Megállapította a rendőrség, hogy a kocsin Szebényi Győző müszerészinas menekült a Berlini-térig. Ott az autóból kiszállott és gyalog ment az Andrássy-ut 60. szám alatti nyilas-székházba. Az autónak azóta nyomaveszett. Mindössze annyit tudtak még a kocsiról, hogy hátsó podgyásztartójának sarka le van törve. A vasárnap délelőtt megtalált autó pontosan egyezik azzal a kocsival, amellyel a merénylő Szebenyi menekült a helyszinről. Megállapították, hogy a fekete gépkocsi egy részvénytársaság tulajdona.

A garázskönyv átvizsgálásakor gyanus adatok merültek fel. Egyes bejegyzések szerint ugyanis az autó a kritikus péntek délutánon a garázsban állott, más bejegyzésekből viszont arra lehet következtetni, hogy a kocsi uton volt. Ezt az utóbbi bejegyzést támassza alá több kocsimosó és garázsalkalmazott vallomása is. Szerintünk a fekete Steryr 24. a bombamerénylet délutánján a városban járt.

Ilyen körülmények között bizonyosnak látszik, hogy a régóta keresett kocsit sikerült megtalálni bravuros munkával. Most már csak a merénylet napján eltünt sofőrt igyekszik megtalálni a rendőrség. Ugyanis, amikor a részvénytársaság sofőrje után érdeklődtek a detektívek, kiderült, hogy a sofőr tizenhat nappal ezelőtt, tehát amikor a merénylet történt, nyomtalanul eltünt.
A rendőrség reméli, hogy hamarosan kézrekerül az eltünt sofőr is és vallomása fényt derit a merénylet eddig még mindig eléggé homályos hátterére.

Jókedvü Miklós szökése

Ugyancsak lázas nyomozás folyik a szökésben lévő Jókedvű Miklós cégvezető kézrekerítésére is. A rádión keresztül leadott személyleírásos körözés alapján különböző vidéki városokban felismerni vélték Jókedvű Miklóst. A befutott jelentésekből azonban kiderült, hogy egyik nyom sem helytálló. A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy Jókedvű már nem tartózkodik az országban, napokkal ezelőtt a letartóztatástól való félelmében átszökött a határon.

Ujabb letartóztatások, toloncház….

Ujabb letartóztatások is történtek vasárnap délelőtt a főkapitányságon. Három szélsőséges politikai felfogásu, ismert fiatalembert tartóztattak le, akik minden jel szerint összeköttetésben állottak a bombamerénylet szereplőivel. A rendőrség elhatározta, hogy végérvényesen felgöngyölíti azt a szélsőség fiatalemberekből álló frontot, amely a közelmultban nap-nap után nyugtalanította a főváros lakosságát; hol kisebb-nagyobb utcai verekedéssel, hol pedig megszervezett utcai tüntetésekkel. Ennek az elhatározásnak folyományaképpen történt, hogy vasárnap délelőtt Sombor-Schweinitzer József dr., rendőrfőtanácsos intézkedésére több fiatalembert, akik a nyomozás során kerültek rendőrkézre és akik valamennyien tagjai a nyilaspártnak, a toloncházba kísértek. A toloncházba szállítottak összesen tizennyolcan vannak.

Valamennyien az elmult hetekben kerültek rendőrkézre, mind olyanok, akik a bombamerénylőkkel való kapcsolataik révén alaposan gyanusithatók voltak.

Az előállítottaknak nagyrésze alibit és rendes polgári foglalkozást igazolt, sok azonban köztünk az olyan kétes elem, aki sem állandó lakást, sem pedig kellő jövedelmi forrást bejelenteni nem tudott.
A detektívek megállapították róluk, hogy tagjai valamelyik szélsőséges pártnak, vagy pedig szoros kapcsolatot tartanak fenn ezeknek a pártoknak embereivel. A rendőrség egyiket sem bocsátotta szabadon, hanem meginditották ellenük a tolonceljárást. Velük együtt került a rendőrség őrizetbe a vasárnap letartóztatott három férfi is, akikről megállapították, hogy közönséges büncselekményeket is elkövettek az utóbbi időben. Kiderült róluk az is, hogy összeköttetést tartottak fenn a nyilasokkal, sőt kettejüket szoros barátság füzte a merénylő Kenyeres Jenő sofőrhöz is. Tagadják, hogy részük lenne a bombamerényletben és vallomásuk szerint az előkészítő munkálatokról sem volt tudomásuk, ez azonban nem látszik valószinünek. Letartóztatásuk egyelőre lopás és csalás büntette cimén történt.

Hétfőn kisérlik át az ügyészségre a letartóztatottakat

Dr. Zilahy János rendőrfogalmazó vasárnap délelőtt maga elé vezette a bombamerénylet ismert szereplőit: Kenyeres János 40 éves sofőrt, Szebényi Győző 19 éves müszerészt, Gombai-Horváth János 20 éves kifutót, Madaras János 20 éves müszerészt és Schneider Nándor elektromüszerészt, akik előtt kihirdette többrendbeli gyilkosság kisérlete cimén az előzetes letartóztatásról szóló végzést, amiben a letartóztatottak megnyugodtak. A bombamerénylet tetteseit ezután visszakisérték a főkapitányság 200-as cellájába és intézkedés történt, hogy hétfőn reggel mind az ötüket kisérjék át az ügyészség Markó-utcai fogházába.

A rendőrség legfontosabb feladata: megállapítani a felháborító büncselekmény értelmi szerzőjének kilétét. Az sincs tisztázva még teljes pontossággal, hogy ki készítette elő a merényletet és ki szerezte be a három bombát.