Meghalt Jancsi bohóc, a vén gitáros…

Vasárnap délben a Verebély-klinika egyik kórtermében meghalt Morgenroth János. Ha ezt a nevet hallja valaki, alig tudja, kiről van szó. Egész Budapest és az ország népének igen jelentékeny része tudja azonban, hogy ki halt meg a Verebély-klinikán, ha művésznevét mondjuk: Jancsi bohóc. Jancsi bohóc egyike volt a legnépszerűbb magyar artistáknak, a legmelegebb szívű és legmelegebb hangu cirkuszi mulattatóknak. Klasszikus zenebohóc volt. Közel harminc év óta volt legnépszerűbb alakja a cirkuszi arénáknak Jancsi. 1910-ben lépett fel először és azzal aratott óriási sikert, hogy ő volt az első clown, aki magyar nyelven beszélt és magyarul énekelt a cirkuszi porondon.

Első számára ma is emlékeznek Budapesten: Jaj, de, jaj, de szeretem a nőket…” – énekelte vidáman. Sok-sok békebeli és háborus nótát inditott a népszerűség utjára Jancsi bohóc. Vidám számainál is nagyobb sikere volt azonban édesbus dalaival, amelyek közül legtöbbször azokat emlegették amelyek róla, a bohócról szóltak. Ilyen volt a „Ne sirj, bolond…” és a „Vén gitáros”. Ezekkel a dalokkal lett Jancsi bohóc Pest bajazzójává.

A háboru utáni esztendőkben ő tette közismertté az első irredenta dalokat.

Később filmszínházakban is énekelt és amikor miniszteri rendelet eltiltotta, hogy artisták a mozikban fellépjenek, rövid filmet készítettek róla, amely bejárta az egész országot. Mult nyáron lépett fel utoljára a városligeti cirkuszban.

A nyár bajjazója télen Morgenroth Jánossá, polgárrá lett, akinek legnagyobb boldogsága az volt, ha idejét családjával töltheti. Imádta feleségét és gyermekeit. Öt gyermeke volt: egyik lánya Morgán Fini néven balerina az Operaházban, két lánya és két fia artista, most is külföldön turnézik. Jancsi bohocnak, aki már régebben cukorbajos volt, néhány héttel ezelőtt karbunkulus keletkezett a nyakán. Későn ment orvoshoz, a betegség elmérgesedett, ugyhogy Morgenroth Jánost be kellett szállítani a Verebély-klinikára. már akkor igen sulyos volt az állapota.

Verebély Tibor professzor maga operálta meg, majd kétizben vérátömlesztést végeztek rajta. Az egyik mütéthez az artista leánya, az operaházi ballerina adta a vért.
Mindez mitsem használt….

Az első magyar zenebohóc szombaton este elvesztette eszméletét és megkezdődött az agónia. Utolsó kérését teljesítve, még az éjszaka papot hivtak hozzál, aki feladta neki az utolsó kenetet. Vasárnap délben Jancsi bohóc 62 éves korában meghalt. Megint eggyel kevesebb azoknak a mulatatóknak a száma, akik mindenkor mosolyt tudtak varázsolni a gondszántotta arcokra is...