A húszéves Asbóth Jóska legyőzte a jugoszláv Puncec-et

Az eső hű maradt a Davis Cup-hoz. Pénteken a Jég teljesen elborította a BLKE díszpályáját, szombaton is zápor vezette be a „műsort”, vasárnap pedig pontban félháromkor nyíltak meg az ég csatornái.

A közönség azonban ennek ellenére sűrű csoportokban érkezik és a jegyszedőknek ugyancsak sok a munkájuk. Egyikük a nagy forgalomban Miticstől is kéri a belépőjét.
- Jugoszláv teniszező vagyok! - mondja Mitics magyarul, a körülállók élénk derültségére.

Asbóth - Puncec 7:5, 4:6, 7:5, 11:9

Nagy taps fogadja a pályára lépő Puncec-et és a fiatal Asbóthot, a szombati nap hősét. Az eső elállt. 7:5, 4:6, 6:5-ről folytatják a játékot.

Rettenetesen hosszú labdával kezdenek. A nézőtéren hallatlanul nagy az izgalom, csak akkor oldódik fel a feszültség, amikor Asbóth pompás ütésekkel „forty-löfre” vezet és utána nyeri a gémet és a szettet is! (7:5)

Kezdődik a negyedik játékrész! Egy aut-labda miatt zajong a közönség. A tévedés Asbóth gémjébe kerül és taps csattan fel, amikor kicserélik a hibázó vonalbírót.

Kisüt a nap és olyan forrón tűznek a sugarak, hogy az egész nézőtér egyszerre kezdi levetni a felső kabátokat. Pillanatok alatt az eddig oly szürke nézőtér egyszerre megszínesedik.

Közben Asbóth kiegyenlít, de azután sokat üt a hálóba a mosolygós fiatal fiú és a közönség aszódva figyeli amint Puncec 4:1 -es vezetésre tesz szert. Felvidulnak az arcok: néhány pazar Asbóth-pillanat és máris 4:4 az eredmény!

Szélesre húzódnak az ajkak sarkai, csupa mosoly a nézőtér. Remekül játszik ez a gyerek! Fojtogató ez az izgalom!

Szorongó percek. 5:4-re vezet már a Jóska gyerek Puncec még egyszer egyenlít, 5:5. Sőt, idegtépő pillanatok után 6:5-re vezet a jugoszláv. Sokan nem mernek odanézni.

Megint vonalbírói tévedés. Puncec lemondóan legyint, el is veszti a gémet. 6:6! Fenyegető viharfelhők közelednek! Puncec ideges, kétszer a hálóba veri a labdát, 7:5 Asbóth javára.

Asbóth követi Puncec „példáját” újra egyformák. (7:7.) A jugoszláv leperdült labdával 8:7-re vezet. Lehangoltság! Szetlabdája van Puncec-nek.

Kétszer is hárít Asbóth, sőt újra egyenlít. 8:8. 9:8, 9:9. Újra Asbóthé a szet: 10:9!

A huszadik gém végre döntést hoz. Halálos csöndben figyelünk. Asbóth 10:9-re vezet, a döntő labda következik. Puncec elrontja! Győzött Asbóth!


Egetverő éljenzés fogadja a magyar fiú győzelmét. Hatalmas tapsorkán zúg. A nézők a vállukra emelik Asbóthot! Kiss Ferenc, a Színészkamara elnöke is ott van a „vállra emelők” között. Kiegyenlítettük a jugoszlávok előnyét. 1:1 a mérkőzés állása.

Háromnegyedórás szünet. A közönséget remek slágerek szórakoztatják, de nemigen figyel senki sem a zenére. Mindenfelé Asbóth csodálatos játékáról beszélnek.
- Felejthetetlen élményt jelentett a számomra Asbóth tüneményes teljesítménye! - jelenti ki Kiss Ferenc, az Nemzeti Színház művésze.

Cochet így beszél:
- Nem hiába bíztam Asbóthban! Ez a gyerek egy-két év múlva nemcsak Európa legjobbja lehet, de a világ első öt játékosai közé is bejuthat!

Puncec, Mitics - Gábory, Asbóth 6:1, 4:6, 6:2, 7:5

Már a pályán állnak a párosok. Magyar részről: Asbóth és Gábory, jugoszláv részről Puncec Ristics szerepel. Egy-két labdajárás után megérkezik a Kormányzó a Főméltóságú asszonnyal. Tomboló, lelkes, percekig tartó éljenzés és taps!

Villámgyors a játék. Asbóth most is szemkápráztató biztonsággal játszik, de Gábory gyengélkedik. A jugoszláv pár percek alatt 6:1-re nyeri az első szettet!

A második szett „löf-gém”-mel indul, de Asbóthék egyenlítenek, sőt a hangulatát visszatérő közönség viharos ünneplése közben a magyar fiuk 3:1-re húznak el. (Humoros jelenet: Gábory úgy üti át a labdát, hogy az Puncec hátáról újra az ő ütőerejére kerül.)

Újabb izgalom. A jugoszlávok megfordítják a szett állását: 4:3! Egy perc múlva viszont Asbóthék egyenlítettek és 5:4-re vezetnek és Asbóth leütésivel 6:4-re miénk a szett.

A harmadik szettben 3:0-ra vezetnek már a jugoszlávok, a mieink két gémet szereznek most gyors egymásutánban, de azután Gábori percekre „elalszik”: Puncecék 6:2-re nyernek.

A négy órai izgalom alaposan próbára tette a közönség idegeit és ez a döntő szet mindent tetéz. A vendégek megint két gém előnyt szereznek, de Asbóthék egyenlítenek és talán a nap legszebb labdamenetében bravúr bravúrt követ, a páros játék legszebb mozzanatait láthatja a közönség és káprázatos pillanatok után 4:2 re vezetünk.

Talán győzünk! - gondolja mindenki, de Asbóth holtbiztos helyzetben a hálóba üti a labdát, ezzel kiegyenlítenek a jugoszlávok, sőt 5:4-re vezetnek. Még egyszer kiegyenlítünk! Puncec adogat: már 6:5 az eredmény, a lankadó Asbóth már nem tudja megfordítani a mérkőzést, 7:5 arányban kikaptunk…

A közönséget nem is bosszantja a vereség. Olyan szép volt ez a délután, amilyent a teniszhívők már nagyon régen láthattak…

Hétfőn az utolsó két egyes mérkőzésre kerül sor Gábori – Pancec, Asbóth – Mitics-meccset rendezik.