Kormányközi tárgyalások külkereskedelmünkről

Az osztrák és magyar kormány képviselői ez idő szerint Berlinben tárgyalnak a Németországgal kötendő kereskedelmi szerződés felett.
Igen kevés a kilátás, hogy sikerül a német birodalommal oly kereskedelmi szerződést kötni, mely a mi érdekeinknek is használ valamit. A német birodalmi gyűlés magas vámokat szavazott meg a gabonára, melyek búza- és árpakivitelünket lehetetlenné fogják tenni s kimondta, hogy ezeket a kereskedelmi szerződésekben sem lehet mérsékelni. 

Hasonló vámfölemelések sújtják deszka- és fürészelt épületfa-kivitelünket is.

Állatkivitelünket pedig a magas vámon kívül, még állategészségügyi zaklatásokkal is megnehezítik, melyeket az ú. n. húsvizsgálati törvény tesz lehetővé. Minthogy pedig a német kormány a hatalmas agráriusokra való tekintetből nem tud és nem mer épen e pontokban engedményeket tenni, fölmerül az a kérdés, hogy mi értelme és mi haszna van egyáltalán a német birodalommal való alkudozásnak?

Berlinből képviselőink a jövő héten Rómába utaznak.
Az Olaszországgal való alkudozásoknál a borvám a főnehézség. Az olasz kormány a végtelenűl felizgatott olasz bortermelők javára akarna tőlünk kedvezményeket, ha nem több, legalább 200,000 hektoliter bor behozatalára, de ezeket mi nem adhatjuk meg, mert fennálló szerződéseink szerint kénytelenek lennénk ugyanezen kedvezményeket a többi bortermelő országoknak, névszerint Francziországnak is megadni.

Francziaország pedig  olcsó algériai boraival elárasztaná piaczainkat és tönkre tenné nagy áldozatokkal felujított bortermelésünket.
Az olasz tárgyalások vége valószinűleg az lesz, hogy mi a borvám-kérdésben nem engedünk, e helyett azonban a déligyümölcsök behozatalánál nyújtunk az olaszoknak némi kárpótlást.