A Nemzetközi Vásár autókiállitása

Senki sem várhatta, hogy a Nemzetközi Vásár autókiállitása minden tekintetben túlszárnyalja a nagy nyugati iparállamok óriási méretű és tömegű autókiállitásait. Egy tekintetben azonban feltétlenül többet mutatott be ez az autókiállitás bármely elődjénél: minőség tekintetében.

Azt minden kiállító gyár jól tudta,
hogy nálunk nem szaladgálnak az utcán a dollármilliomosok és a kisebbpénzű magyar közönség alaposan meggondolja, hogy mire adja ki a pénzét. Azt is tudta minden autógyár, hogy hazánk útvonalai általában még messze vannak attól az állapottól, melyet autós szempontból ideálisnak lehetne nevezni. A kiállítók főelve tehát az volt, hogy itt nemcsak olcsó, de minőségben is elsőrangú kocsikat kell bemutatni, figyelembevéve emellett a magyar közönség fejlett esztétikai érzékét és igényeit is. Nagyon nehéz feladat előtt állottak tehát a kiállítók, de – becsületükre legyen mondva – teljes mértékben eleget tettek feladatuknak és valóban elsőrangút nyujtottak.

Ebből a társaságból kiemelkedni és itt feltűnést kelteni, lehetetlennek látszó feladat.
Ezt a feladatot a magyar autószakma legújabb cége, a Ford Motor R. T. oldotta meg tökéletesen. Ez az új autós cég a Ford Motor Company amerikai cégnek magyarországi leányvállalata, amely csak néhány hónapja működik Magyarországon. Célkitűzései között Ford-automobilok nálunk történő összeszerelése is szerepel. Az erre vonatkozó tárgyalások állandóan folynak és reméljük, hogy a magyar közgazdaság szempontjából arra a kívánatos eredményre fognak vezetni, hogy a cég célkitűzéseit megvalósíthatja.

Ford és az autó, már eddig is közös fogalom a világ minden zugában.
A Ford szó jelentette eddig is mindenütt a megbízhatóságot, kényelmet, biztonságot és olcsóságot. A kiállított kocsik egytől-egyig bizonyítékai annak, hogy Ford ezekhez a hagyományokhoz modern formáiban is hű maradt. Agyafúrt, öreg „autós-rókák” vizsgálták át töviről-hegyire a kiállított kocsikat és mindannyian a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak a Ford-automobilokról. Nem hiányzik ezekből semmi, ami a modern autót jellemzi. Kis-, közép- és luxuskocsi, valamint a kiállított kis szürke-fart, mind olyan kivitelű, hogy az érdeklődő alig mert az árjelző táblákra tekinteni. Itt érte őt azonban a legnagyobb meglepetés, mert olyan alacsony árakkal találkozott, hogy önkéntelenül is kalkulációs hibára gyanakodott.

Szerintünk azonban nem az a fontos,
hogy Fordék milyen számvetéssel dolgoznak, fontos az, hogy végre Fordéknak sikerült nálunk is bebizonyítani azt, hogy az autó nem luxuscikk többé, hanem az ember szükséges és megbízható segítőtársa a mindennapi élet ezernyi gondja között.

Elismerés illeti meg tehát mindazokat,
akik az autókiállítást megrendezték, már csak azért is, mert ezzel alkalmat adtak annak bizonyítására, hogy az autó egészen közel jött az emberiség nagy tömegeihez is. Az autó nem elérhetetlen álom ma már, hanem könnyen megszerezhető és megvalósítható realitás. Ez a legnagyobb és legfontosabb tanulsága a most befejeződött nagysikerű Nemzetközi Vásár autókiállításának.