Megszünteti tengerentúli kirendeltségeit a Külkereskedelmi Hivatal

A Külkereskedelmi Hivatal részint gazdasági okokból, részint pedig más szempontok alapján, legutóbb leépítette külföldi levelezői hálózatát. A tengerentúli megbízottak legnagyobb része éppen úgy, mint a távol Kelet gazdasági gócpontjain működő magyar szakemberek, a budapesti Külkereskedelmi és Iparkamara levelezőiként küldik jelentéseiket és követnek el mindent a magyar export érdekében.

Most még egy lépéssel tovább megy a Külkereskedelmi Hivatal, mert tengerentúli kirendeltségeit is egymás után szünteti meg. Nemrégen a braziliai kirendeltség vezetőjét, Csathó Andrást rendelték vissza, akinek elődje, Balassa György már ki is lépett a hivatal kötelékéből. Július 1-ével pedig megszűnik a newyorki kirendeltség is. Ennek vezetője, Hevesi Jenő, aki hosszabb időn keresztül Bukarestben működött.

Arról, hogy az így megszüntetett expositurák helyet milyen rendszerrel kivánja képviseltetni magát a tengerentúli piacokon a Külkereskedelmi Hivatal, vagy hogy a magyar érdekek kereskedelempolitikai képviseletét a többi hivatalos szervekre bizzák, még nem adtak tájékoztatást.