Vasuti sztrájk után

A vasutasoknál most napirenden vannak az áthelyezések, felmondások, elbocsátások.
Annyira, hogy a különböző egyesületek, intézetek a megüresedett hivatali és szolgai állásokat az elbocsátott vasutasok számára tartják fenn. Az áthelyezések a nagyobb központokból a legtávolabbi határszéli állomásokra történnek, viszont sok vasuti tisztviselőt helyeznek át kisebb állomásokról nagyobbakra és kivált a fővárosba. 

Pörök is folynak sok törvényszék előtt a sztrájkra való izgatás és hivatali eskü megszegése miatt.
A törvényszékek azonban ellenkező határozatot hoznak arra nézve, hogy a vasuti tisztviselőt állami tisztviselőnek mondják-e. A kaposvári törvényszék vádtanácsa elutasította az ügyészség vádját, mely több vasuti tisztviselőt 'hivatalos kötelesség megtagadásának büntettével' vádolt.

A vádtanács kimondotta, hogy az államvasuti alkalmazott közhivatalnoknak nem tekinthető.
Ép ezért a bűnvádi eljárást az összes terheltek ellen megszüntette. Más törvényszékek a vádat elfogadták és a büntető vizsgálatot megindították. A vasutasok állami hivatalnoki állására nézve legfeszültebb figyelemmel Horvátországban várják, mert ha a vasuti tisztviselő állami, akkor a horvát jog szerint a magyar állami nyelv helyett a horvátnak kell helyt foglalni a horvát vonalakon. 

Szigorú vizsgálat folyik a fővárosi Rákos-rendező pályaudvaron történtek miatt, a hol már a régibb tisztviselőkből alig van valaki.
A budapesti büntető-törvényszék a sztrájk-bizottság tagjain kívül a rákosi pályaudvar tizenöt alkalmazottját is letartóztatta, a kik április 9-ikén az elsők voltak a sztrájk kimondásában. Ezeknek a bűnperében a kir. ügyészség szintén beadta már a vádiratot, melyben a fogva tartott vádlottaknak a főtárgyalásra való közvetlen megidézését indítványozza. A törvényszék elfogadta az ügyészség indítványát, s a főtárgyalást június tizedikére tűzte ki. 

A katonai szolgálatra ápril 24-ikén behívott tartalékos vasutasok nagy része még most is katonai egyenruhában teljesíti a vasúti szolgálatot.
A nagyobb állomásokra katonatisztek vannak kirendelve, hogy a tartalékosokra felügyeljenek. Így Budapesten a nyugati pályaudvaron főhadnagyok tartanak éjjel-nappal felváltva szolgálatot. Mint jelentik, a behívott vasutasokat a király budapesti tartózkodásának befejezése, tehát június 15-ike után fogják a katonai szolgálat alól felmenteni.