Teljes megegyezés London és Varsó között az exportkölcsön ügyében

London, julius 16.

A Lengyelországnak nyujtandó angol exportkölcsön
ügyében Chamberlain miniszterelnök hétfőn vagy kedden az alsóházban ujabb nyilatkozatot tesz. Bizonyos nehézségeket okoz az a kérdés, hogy az angol kölcsön felhasználása fölött milyen ellenőrzést gyakoroljanak. A lapok ugy tudják, hogy már ebben a kérdésben is létrejött a megegyezés a két kormány között s az egyezmény aláírásának immár semmi sem áll utjában.

Az egyezményt angol részről Halifax lord külügyminiszter,
lengyel részről pedig Raczynski gróf londoni lengyel nagykövet irja alá, amelyen Chamberlain az alsóházban megfelelő bejelentést tesz.

A Sunday Express azt irja, hogy a most kezdődő héten jelentős fordulatok várhatók az oroszokkal folytatott tárgyalásokban. Semmi meglepetés nem lesz abban, ha azok a tárgyalások, amelyek messzemenő angol-francia-orosz egyezmény megkötésére és ennek egyes kisállamokra való kiterjesztésére irányulnak, meghiusulnak; a brit kormány nem tehet ujabb engedményeket a szovjetkormánynak. Lengyel viszonylatban a tárgyalások holtpontra jutottak, mert a lengyelek 13 millió fontsterlingnél nagyobb hitelt akarnak, amit Nagybritannia nem hajlandó megadni.