Hétfőn teljesen befejeződött Albánia megszállása

Róma, április 10.
Vasárnap egész nap folytak repülőgépekkel is a csapatszállítások. Több száz olasz repülőgép hozta a katonaságot a tiranai repülőtérre és onnan autómobilokon vitték őket Tiranába. Az előnyomuló olasz csapatokat a lakosság már sehol sem akadályozza utjukban, az ellenállása teljesen megtört. Zog király felbomlott csapatai visszatérnek Tiranába és beszolgáltatják fegyvereiket az olasz követségnek, a tisztek pedig kérik felvételüket az olasz hadseregbe. Tiranában mindenütt olasz és albán zászlók lengenek.

Húsvét hétfőn Albániában mert mindenütt köznapi volt az élet. Ez volt a helyzet Tiranában és azokban a kikötővárosokban is, amelyekben a csapatokat partra szállították. Az üzletek megnyíltak és a közlekedés is teljesen normálissá vált. Csupán a királyi palota mutat siralmas képet. A fosztogató bandák nemcsak teljesen kirabolták a palotát, hanem nagy pusztítást is vittek véghez.

Durazzóban vasárnap egy olasz hajó nagy mennyiségű élelmiszert és ruhát szállított partra, amelynek szétosztását azonnal megkezdték. Ciano gróf külügyminiszter, aki repülőgépével most már mindennapos vendége lett Tiranának, Mussolini megbízásából. 190.000 aranyfrank gyors segélyt utalt ki a nyomorban sínylődő albán lakosság számára. Ezenkívül is nagyszabású segítő akció indult meg.

Tirana hódolata a fasiszta Olaszországnak
Ciano gróf külügyminiszter vasárnap délelőtt repülőgépen Tiranába érkezett, ahol ünnepélyesen fogadták. Jelen volt a fogadtatásnál a tiranai német és spanyol követ is. Feltűnést keltett, hogy az olasz külügyminiszter elkísérte Tiranába Seregei tábornok, római albán követ is. Ciano az albán fővárosban magas rangu állami tisztviselőket és politikai személyiségeket, továbbá albán gazdasági élet vezetőit fogadta. Kapr Yapi, Albánia volt kormányzója az albán nép hódolat tolmácsolta Mussolini és a fasiszta Olaszország előtt.

Ciano gróf részt vett egy katonai díszszemlén is, majd a városházán fogadta a tiranai,,vének tanácsát”, amelynek tagjai éltették mussolinit az Olaszországot. A katolikus albán hegylakók küldöttsége díszes hímzésű albán zászlót nyújtott át Ciano gróf külügyminiszternek, hogy ezzel is kifejezésre juttassa az olasz uralom iránti hódolatát.

A tiranai ünnepségek miután Ciano gróf a déli órákban visszaérkezett repülőgépén Rómában és azonnal a Venezia-palotába ment,  ahol megbeszélést  folytatott Mussolini miniszterelnökkel, akinek beszámolt tiránai tárgyalásairól. A délutáni órákban azután az olasz külügyminiszter ujból fogadta Lord Perth angol nagykövetet és vele hosszabb megbeszélést folytatott.

Az olasz lapok feltűnő cikkekben számolnak arról, hogy az albáni nép nevében már néhány hónappal ezelőtt több személyiség közbelépést kért a fasiszta kormánytól és felajánlotta az olasz királynak és császárnál az albán királyi koronát.

Zog király elmenekülése után a kormányzat nélkül maradt Albániában az olasz kormány egy bizottságot nevezett ki, amelynek az a feladata, hogy a közigazgatás ellátásáról gondoskodjék.

Felhívás az albán néphez
Guzzoni tábornok Tiranából táviratot intézett Mussolinihez, akinek jelentette, hogy parancsait Albániában teljesítették. A táviratra a Duce válaszolt, hangsúlyozva, hogy az expedíciós hadtest fasiszta elszántsággal járt el és villámszerű gyorsasággal számolt fel egy érett helyzetet.

A Stefánia Iroda közli azt a felhívást, amelyet Tiranában albán hazafiak az ország népéhez intéztek, hangsulyozva, hogy Achmed Zog uralma tönkre tette az országot és ezért a hatalmas olasz hadsereget hívták segítségül. Felhívják a lakosságot, hogy fogadjanak minden olasz katonát, mint felszabadítót.