Meglepetések sorozata a párbajtőröző bajnokságon

Rerich Béla (BEAC) a győztes

A vívóbajnokságok most következő sorozatában elsőnek a párbajtőrözők léptek a plansra. Huszonhét vívó nevezett be az év legfontosabb versenyére s ezek közül huszonötén meg is jelentek vasárnap reggel a HTVK vívótermeiben.

Elindult mindenki, aki ebben a sportágban számottevő szerepet játszik. Somogyi ezredes, a versenybíró öt elődöntőbe osztotta az epézőket és hamarosan három planson is megindultak a küzdelmek, mert a nagyszámú induló miatt nemcsak elődöntőkre, hanem középdöntőkre és természetesen – végső döntőre is szükség van.

Szinte mindegyik csoportban akad meglepetés. Az elsőben Gözsi főorvos, a BEAC-ista Molnár és tusaránnyal az újpesti Tabajdy jutott tovább. Ebből a csoportból Bezegh-Huszágh hadnagy esett ki.

A második csoportban Balás hadnagy, az UTE-ista Fodor, Filippini a három továbbjutó. Innen Hennyey hadnagy kiesése jelent meglepetést.

A múltbeli győztes, Idrányi százados nyerte a harmadik csoportot. Palócz (UTE) lett a második, Petneházy főhadnagy a harmadik. A kardvívó válogatott Berczelly nem tudta kiharcolni a továbbjutást.

A párbajtőröző Európa-bajnokunk, Dunay Pál, Gyalokay dr.-ral és Király főhadnaggyal vezették a negyedik csoportot, míg az utolsóból vitéz Bartha főhadnagy, Nedeczky rendőrforgalmazó gyakornok és Rerich Béla kvalifikálták magukat a további küzdelmekre.

Itt Bolgár hadnagy, az eddigi versenyeken nagyszerűen szereplő modern pentatlonista kiesése tartozott a váratlan események közé. A nagy melegre való tekintettel mindjárt megtartották a középdöntő mérkőzéseket is.

Meglepetés: Dunay Pál (BBTE) Európa-bajnok és Idrányi (HTVK), az előző válogató verseny győztese kiesett. Még szünetet sem tartottak és mindjárt folytatták a bajnoki döntő mérkőzéseket.

Végeredmény:
1. Rerich (BEAC) 6 gy. Második: Balázs (HTVK) 6 gy. Harmadik: Molnár (BEAC) 5 gy. Negyedik: Gyalokay (HTVK) 4 gy. Ötödik: Palócz (UTE) 4 gy. Hatodik: Gözsy (HTVK) 3 gy. Hetedik: Bartha (HTVK) 3 gy. Nyolcadik: Tabajdy (UTE) 2 gy. Kilencedik: Marczalkövy (HTVK) 1 gy.

A párbajtőrbajnokság meglepetése tehát a fiatal Rerich győzelme. Ugyancsak érdekes, hogy Molnár, aki csak nemrég kezdett párbajtőrözni, az előkelő harmadik helyet foglalta el.