Hitler beszédének hatása magyar politikai körökben

Budapest, április 2.
Gróf Csáky István külügyminiszter az este kilenc órakor felkereste gróf Teleki Pál miniszterelnököt, akivel hosszabb ideig tanácskozott. Politikai körökben vasárnap élénken foglalkoztak Hitler kancellár beszédével. A politikai ésdiplomáciai körök általánosságban megelégedéssel állapítják meg, hogy Chamberlain után most Hitler is úgy nyilatkozott: sem Lengyelországot sem pedig más országot nem fenyegette háborús veszély.

Remélik, hogy Hitler beszéde nyomán elülnek az utóbbi időben Európa egyes fővárosaiban szárnyra kapott háborús hírek, amelyek már-már az európai békét veszélyeztették.

Rámutatnak magyar poltikai körökben arra, hogy Hitler beszéde folyamán többször jutott kifejezésre az igazi és őszinte békeakarat.

Magyarország a tengelyhatalmakkal fennálló szoros barátsága folytán megelégedéssel veszi tudomásul Hitlernek a tengely szilárdságáról elhangzott kijelenetéseit.

Rámutatnak arra, hogy Trianon után mi is hasonló bekerítési politika áldozatává váltunk és Csehország, mint Moszkva szövetségese, Magyarországot is ugyanugy fenyegette, mint a német birodalmat.

Magyar politikai körök szerint a Szovjetuniónak az európai politikába való bevonását ujabb veszélyes kísérletnek tekintik.

Végül rámutatnak arra, hogy egy erős és önérzetes Németország valóban a béke legjobb záloga.