Rövidek

Hat magyar politikus vesz részt Hitler ötvenedik születésnapján a németországi ünnepségeken
Április 20-án lesz 50 éves Hitler vezér és kancellár. Németországban ebből az alkalomból sorozatos ünnepségeket rendeznek. Ezekre az ünnepségekre a német kormány meghívott hat magyar politikust is.

A magyar meghívottak: Teleki Mihály gróf földmivelésügyi miniszter, Kunder Antal kereskedelemügyi miniszter, Darányi Kálmán és Imrédy Béla nyugalmazott miniszterelnökök, továbbá Mecsér András és Rajnis Ferenc képviselők. A hat politikus e hét végén együtt utaik Németországba.

A Memelvidék visszatért Németországhoz

Memel, április 5.

Litvánia visszaadta Németországnak a Memelvidéket, amelyet a világháború után szakítottak el a Németbirodalomtól. Páratlan ünneplés és lelkesedés fogadta a felszabadult Memelvidék Hitler vezér és kancellárt.

Huszár Mihály az egyke vasmegyei pusztításról
Sárvár, április 10.
A Stefánia-Szövetségsárvári csoportjának közgyűlésén Huszár Mihály apátplébános, országgyűlési képviselő drámai beszédben mutatott rá arra, hogy már Vasmegyében is pusztít az egyke és az egyse. Statisztikai adatokkal mutatta ki, hogy a múlt évben Sárvárott egy emberrel több halt meg, mint amennyi született. A sárvári asztalosok - hangoztatta - maholnap több koporsót gyalulnak, mint amennyi bölcsőt ácsolnak. Az intézmény vezetősége elhatározta, hogy felveszi a harcot a nemzetpusztító egyke és egyse ellen.

Két fontos lengyel rendelkezés háború esetére

Varsó, április 10.
A hivatalos törvénytár közli a lengyel parlament részéről megszavazott rendelkezést, amelynek értelmében a hatóságoknak mozgósítás vagy sürgős szükségesség esetén joguk van nemzetvédelmi célra minden magántulajdonban lévő szállítási eszközt- gépkocsikat, motoros járműveket, kerékpárokat, lovakat, úgyszintén rádiókészülékeket, főleg rövidhullámú adókészülékeket igénybe venni. Ugyanez rendelkezés szerint hatvan esztendős korukig igénybe vehetők szállítási és közlekedési ügyekben jártas a személyek.

Moszkva angol-francia-szovjetorosz katonai szövetséget javasol

London, április 23.
A vasárnapi londoni sajtóban legnagyobb helyet foglalják el, amelyek szerint
Szovjet-Oroszország angol-francia-szovjetorosz katonai szövetséget javasol. Erre vonatkozólag a tárgyalások már napok óta folynak Moszkvában és állítólag befejezés közlekednek.

Majszki szovjetnagykövet már elutazott Moszkvából és holnap kedden. Londonba érkezik. A lapok valószínűleg tartják, hogy Chamberlain már az alsóház kedd vagy szerdai ülésén bejelentést tesz a Szovjet-Oroszországgal folytatott tanácskozások eredményéről. Egyes lapok szerint sem London, sem Párizs nem mutat nagy hajlandóságot a szovjet részéről előterjesztett óhajteljesítésére.

Daladier ebben az ügyben vasárnap többórás tárgyalást folytatott Phipps angol és Szurics szovjet-nagy-követtel

Jaross: A kormány meg akarja változtatni a ,,régi történelmi berendezetséget"

Somorja, április 23.
Jaross Andor tárcanélküli miniszter vasárnap délelőtt Somorján megjelent az Egyesült Magyar Párt nagygyűlésén és hosszabb beszédben ismertette a kormány politikai törekvéseit. Belpolitikai kérdésekre rátérve hangsúlyozta, hogy a kormány a szegedi gondolatból kiindulva keresi ennek az országnak olyan fejlődését, amely fokozatosan olyan fejlődését, amely fokozatos reformtörekvéseken keresztül meg akarja változtatni a régi történelmi berendezettséget és a régi elavult politikai gondolkodást.