A kormánypárt a képviselőválasztásokon a mandátumok 85 százalékát megszerezte

Budapest, május 29.
Piros pünkösd ősziesen szürke két napján az urnák elé járult az ország népe, hogy döntsön: ki képviselje a parlamentben? Ez a mostani választás, eredményétől függetlenül is, történelmi jelentőségű dátum: ez az első, törvény alapján létrejött titkos választás!

Az 1920-as Friedrich-féle választás ugyanis kormányrendelet alapján volt titkos. Azóta eltelt csaknem két évtized, több nyílt választással és a nyílt választási rendszer bukásával.

Angol felfogás szerint a titkos választás - sötétbe ugrás. Különösképpen sötétbe ugrás akkor, ha – ugyancsak angol felfogás szerint - az az ország, amelyben ily hosszú szünet után ismét titkosan szavaznak, lelkileg kiegyensúlyozatlan...

Azt, hogy milyen volt ez a mostani titkos választás, most, a szavazás és az eredmény hirdetés lázában, nem tudjuk és nem is akarjuk eldönteni. Adja az Isten, hogy hazánkban ne lett légyen sötétbe ugrás ez a választás, adja az Isten, hogy káros következmény nélkül végezhesse az új parlament alkotmányos munkáját!

1867 óta a magyar parlamentarizmus történetében talán még nem várt ilyen gigászi és hatalmas munka parlamentre, mint erre a mostanira. Bármilyen programmal választották is meg a képviselőket, ha nem érzik ezt a mérhetetlen felelősséget: méltatlanok a közmegbízatásra!

A már befutott jelentések alapján meg lehet állapítani, hogy ez a meglepetések választása volt! Teljesen felbomlott a régi, nagy múltú Kereszténypárt és súlyos veszteséget szenvedett a Független Kisgazdapárt, amely két tűz közé szorult: a kormánypárt és a jobboldali szélsőségek egyaránt támadták.

A mandátumok igen nagy többségét, 85 százalékát a MÉP, a kormány pártja szerezte meg és az eddiginél több mandátumhoz jutottak a különféle nyilas pártok, amelyek különösen Pest megyében, Zalában és az ország azon részein, ahol német nyelvszigetek vannak, kaptak jelentős számú szavazatot.

Eckhard Tibor 54, Antal István 620, Dinnyés Lajos 1100, Andaházi Kasnya Béla 1300, Horváth Zoltán 5000, Makray Lajos 6900, Pintér László kanonok 400, Rakovszky Tibor 3500, Béldi Béla 2000, Gaal Olivér 4300 az szavazattal kisebbségben maradt.