Hármas holtverseny után egy tuson dőlt el a hölgyvívóbajnokság Bogáthy Erna javára

Reggel 9 órakor tizennégy fehér plasztronba öltözött versenyzőnő három csoportban kezdi meg az előmérkőzéseket és már itt is szívós küzdelemben védik magukat és csak nagy harc után kerül arra sor, hogy Váradiné, Kulhay, Szenesné, Rossmann és Szücsi kénytelenek „civil ruhába” öltözni és úgy figyelni irigyelt társnőik döntő asszóit a – bajnokságért.

Szépszámú közönség helyezkedett el a Műegyetem vívótermében és a zsűri tagjai is a legkiválóbb magyar vívók soraiból kerülnek ki. Tizenegy óra felé járt az idő, amikor a fiatal, éppen most Lengyelországban eredményesen szerepelt.

Tabajdy Hedvig és a sokszoros bajnok: Vargha Ilus állt fel egymással szemben. Már 1:1 volt az eredmény, amikor észrevették, hogy a versenynek nincsen jegyzője. Persze hamarosan akadt egy vállalkozó, aki a találatokat jegyezte.

Ügyesek, sportszerűek ezek a hölgyek és nem egykönnyen adják meg magukat. Sok közöttük az asszony és nem egy a kisgyermekét is elhozta. Különösen Szenesné kisfia élénk. Az alig 3 éves csöppség nálánál kétszerte hosszabb tőrrel járkál, és olyan csatakiáltások hangzanak el ajkáról, hogy kénytelenek kivezetni a hangos „nézőt”.

Tabajdy és Buchwald asszójánál kerül sor erre a „rendőri” intézkedésre, mert a gyerek akkorákat visított egy-egy összecsapás láttán, hogy a nézők őt nézték és nem az asszót.

Horváth Kató és Gerevichné Bogáthy Erna asszójára összpontosul most minden figyelem. Dávid és Góliát-harc, de nőben. Horváth Kató roppant fürge, viszont Gerevichné legalább két fejjel magasabb nála. Szinte a földön vívnak, olyan alacsonyan cikázik a két tőr, de végül is 4:2-re győz Horváth Kató.

Ezzel a vereségével Bogáthy Erna, Horváth Kató és Vargha Ilus egyformán végeztek a mezőnyben. Holtverseny alakul ki a három hölgyversenyző között.

Az izgalom – ha lehet – még nagyobb. Előbb Erna és Ilus vív egymással 2:2-ig egyformán haladnak, ott Vargha Ilus egy olyan tust kap, hogy sokáig rázza utána szőke öklét, de ez se segít, mert Bogáthy Ernának sikerül a negyedik tus is, ezzel nyeri az aszót.

A második döntőmérkőzésre Horváth Kató áll fel Vargha Ilussal. A temperamentumos kis Kató nagy elánnal szúr, támad, vezet is 3:1-re Elgörbül a tőre, egyedül nem tudja kiegyenesíteni, odaadja egy „civil” férfivívónak, aki nagy igyekezettel és lovagiassággal siet Kató segítségére. Eltöri a tört. Rossz ómen, mondja valaki, de ennek ellenére Horváth Kató győz.

Most jön a döntő asszó. A közönség körülállja Horváth Katót és Bogáthy Ernát, szinte alig van valami hely a vívásra. Jekelfalussy-Piller György százados, olimpiai bajnokunk vezeti az asszót és minden erélyére szükség van, hogy az izgatott hölgyeket lecsillapítsa.

1:0, 1:1, 1:2, 2:2, 2:2, 3:3 – így haladnak fej, fej mellett a hölgyek és a mellettünk ülő Machán Tiborné, a kiváló vívóhölgy, aki egyébként azért nem indult el a bajnokságban, mert nemrég kis bébije született, izgatott kiált fel:
- Egy tuson dől el a magyar hölgybajnokság!

És ez a tus valóban méltó fináléja a versenynek. Minden energiát, támadó készséget összpontosít a kis Kató és a nyolcszoros bajnoknő Erna, a végső erőfeszítésre. Az összecsapás nyomán egészen oldalra szorulnak a hölgyek és a kis Kató már majdnem túllép a vonalon, amikor Erna tőre a plasztronját éri.

Jekelfalussy „állj”-t vezényel és ebben a pillanatban felkiált Horváth Kató:
- Nincs tus!
Jekelfalussy azonban szigorú:
- Még nem ítéltem semmit! – mondja.
Aztán megvitatja a zsűritagokkal a tust és – Bogáth Erna a magyar bajnoknő.

Bogáthy Erna boldogan kiált fel, rohannak feléje a gratulálók. Egyszerre ér oda Vargha Ilus, a nagy rivális és Bogáthy Erna férje. Gerevich Aladár, a kiváló vívóbajnok. Cuppanós csókot nyomnak kétfelől az újdonsült bajnoknő arcára, aki mg piheg, de azért büszkén jelenti ki:
- Kilencedszer is megnyertem a bajnokságot!

A verseny részletes eredményei a következők
:
1. G. Bogáthy Erna (HTV) 8 győzelem, 2. Horváth Kató (MAC) 8 gy., 3. Vargha Ilus (DAC) 8 gy., 4. Tabajdy Hedvig (egyl. kiv.), 5. Barta Magda (BBTE) 6. Solymossy Edit (Sparta) 7. Kovács Nagy Margit (Szombathely), 8. báró Perényi Katalin (egyl. kiv.) 9. Bochwald Magda (BBTE).

A verseny öröme, hogy a kiváló „trió” mellett új fiatal tehetségek egész sora nőtt fel.