Gőzüzemű műkőgyár Nagy-Kőrösön

Örömmel jelentjük, hogy a mészhomok kő-gyártás eszméje rohamosan terjed és vállalatunk kitartó tevékenységét ujabb siker koronázta.
A nagy magyar alföld egyik legmagyarabb városában az erősen fejlődő és vagyonos Nagy-Kőrösön már szeptember hó végén megnyílik a legujabb, de terjedelménél, berendezésénél fogva legnagyobb magyar műkőgyár. 

A gyárvállalat alapítói, kik a vállalatot részvénytársasággá fogják átalakítani Nagy-Körös városának vezető férfiai.
Vezetőjük és a vállalat lelke, a minden jóért és szépért hevülő, örök ifju ruganyossággal folyton alkotó Beretvás János nagybirtokos. Mellette állnak Somogyi Károly bankigazgató és város első építésze Fazekas József. 

A triumvirátus ilyetén összeállítása teljes garancziát fog nyujtani arra, hogy a mire vállalkoztak azt fényesen keresztül is fogják vinni.
Kétségtelen, hogy a most tervezett méreteket a műkőgyár nehány év mulva hatalmasan meg fogja haladni. Pedig ez a méret a legnagyobb, amely eddig hazánkban kezdetnek felvétetett. A műkőgyár gőzüzemre lesz berendezve, hatalmas legujabb rendszerű gőzpréssel, mely 24 óra alatt ha kell 16-18 ezer téglát képes előállítani.

És minő téglát!
A lehető legjobbat, mert ez az uj gőzprés ép ugy dolgozik, mint az ösmert kézi asztal-prés, de még nagyobb nyomással tömöríti a téglákat ugy, hogy az ily géppel készült téglák kigőzölés nélkül is bátran használhatók volnának. Természetesen az uj gyár ki fogja gőzölni ezeket a téglákat és oly minden konkurencziát kizáró kitünő gyártmánynyal fog az építő-közönség elé lépni jövő tavaszszal, melynek híre lesz Nagy-Kőrös város határán tul is. Igaz, hogy a nagykőrösi sivár homok, melyet az uj műkőgyár anyagául használni fog a műkőgyártás czéljaira nagyfoku kova tartalmánál fogva páratlan és biztosítékot nyújt aziránt, hogy a nagykőrösi műkőgyár téglái minőség tekintetében hazánk legjobb, legszilárdabb mészhomoktéglái között is elsőranguak lesznek.

Világos, hogy a gyár fedélcserép gyártással is fog foglalkozni és ugy zománczolt, mint nyers cserepeket hoz majd forgalomba.