Sorozatos meglepetések az atlétikai bajnokságok második napján

Híres (UTE) legyőzte Szabó Miklóst, Szilágyi pedig Csaplárt

Az atlétikai bajnokságok első napján Gyuricza István 751 cm-es rekordot ért el. A 800 méteres verseny nagy izgalmak között Iglói Mihály győzelmével végződött, aki 1 p. 54.8 mp-es időt futott. Harsányi a negyedik helyezett mindössze négytizeddel futott gyengébben.

100 méteren Sir dr. 10.7 mp.-el ért a célba, Szabó Endre (15.8 mp.) 110 méteres gáton lett bajnok, Híres nyerte a 3000 méteres akadályfutást és Zsuffka 390 cm-es magasságon jutott át.

Gerelyvetésben Várszegi József 65.73 m-rel nyert bajnokságot és Csaplár a végküzdelemben teljesen egyedül jutva 14 p. 51.4 mp. alatt ért a célba.

A szombati jó eredmények felvillanyozták a közönség érdeklődését az atlétikai bajnokságok iránt; vasárnap már háromezernél több néző ül a BSZKRT-pálya tribünjén és az állóhelyekre is jutott néhányszáz ingujjra vetkőzött érdeklődő.

A pálya belsejében rengeteg atléta és még több „civil” hemzseg. „Mindenki üljön le!” - rendelkezik Tatár István a MASz társelnöke. Ez és az 1500 méteres mezőny indulóinak bejelentése - minden benevezett megjelent! - aratja az első tapsot.

A 200 méteres síkfutás előfutamai vezetik be a versenyt. Az elsőben Gyenes (MAC) győz 22.4 mp. alatt, a másodikban Sir dr. ugyanilyen idővel.

1500 m: Híres legyőzi Szabó Miklóst

Tizennyolcan indulnak 1500-ra! A tarka csomóból Istenes dr. ugrik ki vezetni. Nyalka vágtat utána, nyomában Szabó Miklóssal. 400-nál 1 p. 01.8 mp. az idő. Eléggé lassú az iram. Istenes dr. 800-nál is vezet (2 p. 07 mp.),de utána Szabó erősít. Istenes feladja - nyúlik a mezőny.

Híres remek lendülettel elfojtja a fordulóban a nyolc méterrel „elszökött” Szabót, nincs is küzdelem kettőjük között, az újpesti futó simán elhúz nagyhírű ellenfelétől és könnyedén - három méter előnnyel fut a célba. Nagy meglepetés!

1500 méteres síkfutásban bajnok Híres László (UTE) 3 p. 55.4 mp. 2. Szabó Miklós (MAC) 3 p. 55.8 mp. 3. Iglói (MAC) 3 p. 56.4 mp. 4. Rátonyi (MAC) 3 p. 56.6 mp. 5. Simon (BSzKRT) 3 p. 59.2 mp.

Híres második bajnokságát nyerte! Ragyogó egyéni rekordot futott a 22 éves fiú! A helyezettek eredményei is pompásak! Harsányi csak a hetedik lett!


200 m: Sir dr. ismét bajnok

Most egyszerre három helyen folyik a küzdelem a bajnoki címért: súlyt dobnak, magasat ugranak és – ássák – 200 méteres döntőfutam starthelyeit. A harmadik start sikerül. Sir dr. káprázatosan kezd, Nagy Géza 100 m-nél feladja, már csak Gyenes lehet veszélyes a budai futóra, 150-ig hoz is valamit a MAC-futó, de Sir dr. erősít és hét méterrel győz.

200 méteres síkfutásban bajnok: Sir József dr. (BBTE) 21.7 mp. 2. Gyenes Gyula (MAC) 21.8 mp. 3. Szigetvári (PEAC) 22.1 mp. (délnyugati kerületi rekord.) 4. Ember dr. (BBTE) 22.2 mp.

- Megint megtakarított egy tiszteletdíjat a MASz! – jegyzi meg valaki, mert Sir dr. egy tizeddel elmaradt a kitűzött standardtól.

Súlydobás: Még mindig Darányit!

A magasugrás és a súlydobás még folyik, amikor a 400-as döntőre állnak fel. Mielőtt elindul a mezőny, hirdetik a súlydobás eredményét: Súlydobásban bajnok Darányi József dr. (MAC) 14.88 m. 2. Németh Ernő (BSzKRT) 14.72 m. 3. Rákhely (ARAK) 13.96 m. 4. Horváth (DIMÁVAG) 13.88 m. (kerületi rekord).

400 m: Vadas jól taktikázott

A második start sikerül. Görkői nem kezd a szokott lendületével. Minai tempójához igazodik, Vadas kényelmesen fut mögötte, a fordulóba azután belevág, egyszeriben 4-5 méter az előnye és ez elég a célig.

400 méteres síkfutásban bajnok Vadas József (MAC) 49.2 mp. 2. Görkői János (BBTE) 49.5 mp. 3. Sándor (UTE) 50.8 mp. 4. Minai (MAC).

Magasugrás: Cserna és más senki…

Néhány percig nem történik semmi sem a pályán. A diszkoszvetők hosszú szünetekkel váltják egymást, a magasugrás is unalmas, a 400-as gáton pedig csak előfutamok kerülnek sorra.

Először a magasugrás fejeződik be. Magasugrásban bajnok Cserna János (Sz. MÁV) 185 cm., 2. Sárai (Haladás) 178 em., 3. Molnár (DEAC) 174 cm., 4. Rétsági (MAFC). Hát ez bizony gyenge dolog volt. Cserna csak kétszer próbálkozott a 191 cm-es magassággal.


Diszkoszvetés: Kulitzy a bajnok, de…

A nézők nem nagyon figyelnek a diszkoszvetésre. Nem is olyan régen Európa legjobbjai voltak a magyar diszkoszvetők és a versenyeken a legnagyobb érdeklődés kísérte küzdelmeiket. Most méterekkel elmaradtak a mieink az európai középklasszist jelentő színvonaltól és versenyeik semmi izgalmat nem jelentenek. Kulitzy Jenő győz, de alig dobja tul a 40 métert.

Diszkoszvetésben bajnok Kulitzy Jenő (BBTE) 46.10 m. 2. Madarász Endre (BSzKRT) 44.79 m. 3. Józsa dr. (PEAC) 44.54 m. 4. Reiszki (BSzKRT).

Hármasugrás: Dusnoky két centiméternyire maradt el a standardtól

A hármasugrásra sem figyel a közönség, csak akkor szisszen fel elismerően a nézőkaréj, amikor Dusnoky hatalmas lendületű ugrásaival, jóval az előtte ugróknál messzebbre ér földet. Lemérik Dusnoky ugrását: 14.73 m. Tehát Dusnoky két centiméterrel maradt le a tiszteletdíjról…

Hármasugrásban bajnok: Dusnoky Géza (MAC) 14.73 m., 2. Somló (MAC) 14.18 m., 3. Somogyi (BBTE) 14.07 m.

400 m gátfutás: Polgár a bajnok

Két előfutam után kerül sor a 400 m gátfutás döntőjére. Polgár győzött, de hol van Kovács József rekordjától…

400 m gátfutásban bajnok: Polgár Jenő (BBTE) 56.1 mp., 2. Kiss (Törekvés) 57 mp. 3. Verbőczy (Di MÁVAG) 57.2 mp.

Új bajnokokat avatott két napon át a magyar atlétika. Sok jó eredmény, két rekord jelezte a versenyzők biztató formáját Az ősszel a lengyelek, a románok, a jugoszláv atléták ellen küzdenek válogatottjaink, de legfontosabb készülődés mégis a finnek ellen szól. Becsületes vereségre számíthatunk…


Felejthetetlenül szép küzdelemben Szilágyi és Csaplár a rekordon belül futottak 10.000 méteren

Mind a ketten tiszteletdíjat kaptak

A bajnoki verseny utolsó 10.000 méteres síkfutás. A BSzKRT-pályán elhelyezkedett közönség feszült érdeklődéssel várta a nagy összecsapást. Sokan emlékeztek a tavalyi versenyre. Akkor Szilágyi, Csaplár és Kelen nagy csatát vívtak az elsőségért és a harcból Szilágyi került ki győztesen, egyben rekordot is javított. Most megismétlődött a tavalyi küzdelem.

Szilágyi és Csaplár felejthetetlenül szép küzdelemben mérkőztek a bajnoki címért. Meglepetés: a favorit Csaplár kikapott Szilágyitól, aki úgy, mint tavaly, az idén is csak rekord árán tudta legyőzni riválisát.

Elején lassan mentek a futók, majd fokozódott az iram és 5000 méternél kitűnt, hogy Csaplár fáradt. Szilágyi viszont friss. Látszott, hogy Szilágyi erre az egy bajnokságra készülődött, 6000 méter után kezdődött a tulajdonképpeni nagy küzdelem. Szilágyi, majd Csaplár szökni próbált, de egyik sem hagyta a másikat.

A cél előtt öt körrel Csaplár támadni kezdett, el akart futni Szilágyitól, de az nyomában maradt. A célegyenesben hosszúlábú Szilágyi került az élre, de az aprótermetű Csaplár eleinte mellette maradt.

A finisben Szilágyi erősíteni tudott és kondícióban, országos rekord alatt ért célba. Csapláron látszott, hogy előző nap 5000 méteren kifutotta magát. A közönség mind a két atlétát meleg ünneplésben részesítette.

Végeredmény: 1. Szilágyi (Olimpia Keret) 30 p. 54.6 mp. Országos rekord!, 2. Csaplár (MAC) 30 p. 56.8 mp., 3. Kelen (BBTE) 31 p. 10.2 mp., 4. Gyimessy Postás). Esztergomi feladta.

A verseny után a győztes Szilágyi a következett mondotta a Hétfő Reggel munkatársának:
- Örültem, hogy a szövetség engedélyezte a versenyen való indulásomat. Komolyan készültem a viadalra. Boldog vagyok, hogy a külföldön nagy sikereket elért Csaplárt legyőzhettem. Igaz, hogy ehhez országos rekord kellett.

Csaplár András:
- Szilágyi győzelme reális. Kifáradtam. Elmegyek pár napra a Mátrába és aztán ujra visszanyerem jó formámat.

Itt említjük meg, hogy mind a két versenyző tiszteletdíjat kapott, mert az előírt időnél jobbat futottak.