A pesti kártyásvilág két császárának vagyonmentése pattantotta ki a másfélmilliós valutacsempészés ügyét

Vasárnap újabb tizenöt őrizetbevétel történt.

Amióta a valutaügyészség működik, nem volt nagyobbarányú, messzebbágazó bűnügy, mint Vágó Lajos bankigazgatónak és társainak valutasibolása. Érdekes, hogyan pattant ki ez a fantasztikus arányú bűncselekmény és hogyan jutott el a nyomozás lépésről-lépésre a másfélmilliós csempészés felderítéséig...

A rokon valutát visz külföldre...

Néhány héttel ezelőtt a valutaügyészséghez bizalmas bejelentés érkezett: valutát tartalmazó bőröndöt visz ki az országból egy férfi. A bejelentés közölte, honnan és mikor indul útnak a valutacsempész.

Két detektív napokon keresztül figyelte a gyanúba vett valutasibert, akinek pontos címét és személyleírását is közölték a valutaügyészséggel. Megtudták, hogy a Keleti-pályaudvarról mikor utazik a gyanúsított külföldre. A detektívek követték a pályaudvarra, a vasuti fülkébe, amelyben a férfi utazott és a határállomáson igazoltatták, majd bőröndjeivel együtt leszállították a vonatról.
Az egyik bőröndben néhány ezer pengő értékű valutát találtak Rácz Simon volt banktisztviselőnél.
A határállomásról azonnal Budapestre kísérték és a valutaügyészségen kihallgatták.

Jelentéktelennek látszó valutacsempészésnek indult Rácz Simon bűnügye. A nyomozó detektívek találtak nála néhány olyan feljegyzést, amelyből megtudták, hogy Rácz Simon egyik rokonának, Dévény Ármin budapesti háztulajdonosnak megbízásából próbált valutát kicsempészni külföldre.
Másnap már Kotsis vezetőügyész asztalán feküdt Dévény Ármin mozgalmas életpályájának minden adata.

Dévény és Somló vagyonmentése és adóeltitkolása pattantja ki a bűnügyet

Dévény Árminnak, a pesti kártyavilág ,,Sumi”-jának gyors meggazdagodásáról, hatalmas vagyonáról sokat tudtak és beszéltek a kártyaklubokban. Néhány esztendővel ezelőtt még alkalmi üzletekből, ügynökösködésből élt és minden vasárnap ott lehetett látni a lóversenyen. Később azután turfbotrányba keveredett és kitiltották a lóversenypályákról.

Ekkor már a kártyaklubokban is ismert neve volt Dévény Árminnak. Hírhedt kártyaklubok pinkabérlője lett s a pinka naponta öntötte az ezreket, Dévényből dúsgazdag ember lett és
a pinkabérleteken, kártyán szerzett ezrekből egymásután két bérházat vásárolt.

A hírhedt pesti kártyás üzlettársa Somló Dezső volt, akinek ,,karrierje” tizenöt esztendővel ezelőtt a Sorrentó-kávéházból indult el, itt volt traffkos Somló, majd ruhatárbérlő lett, azután megtakarított pénzét kártyavállalkozásba fektette és Dévénnyel társult.

Csakhamar ő is szerzett egy pesti bérelt házat a pinkabérleteken.


Dévény és Somló legutóbb egyik Erzsébetkörúti kártyaklubnak volt a vezetője. Koradélutántól hajnalig folyt a baccarat a klubban és a bankot a pesti kártyásvilág két ,,császára”. Sumi és Somló finanszírozták... A valutaügyészségen Dévény hallani sem akart arról, hogy bármiféle sibolásra megbízást adott Rácznak. A nyomozás azonban kiderítette, hogy Dévény Ármint és Somló Dezső mindent elkövettek, hogy vagyonukat külföldre juttassák ki.

A gyors vagyonmentésnek az volt a titka, hogy a pénzügyi hatóságok vagyoneltitkolás miatt eljárást indítottak Dévény és Somló ellen. A két hírhedt kártyás tudta, milyen horribilis pénzbüntetés vár rájuk. Ezért próbálták külföldre menteni vagyonukat minden értéküket...
Dévény előállítása után Somló Dezsőt keresték a valutaügyészség detektívjei, de sehol sem találtak rá.
Somló két napig bujkált a fővárosban és két nap után önként jelentkezett.
– Hallottam, hogy valutaügyészség detektívjei jártak a lakásomon, nem tudom, miért keresnek, ezért jelentkezem...- mondotta a valutaügyészségen.

Somló Dezsőt felvilágosították, hogy miért keresik és dr. Tóth detektívfelügyelő szobájában nyomban megkezdődött a kihallgatás. Somló épugy, mint Dévény, mindent tagadott, mire az egyik detektív eléje tette a lakásán lefoglalt útlevelét és megkérdezte tőle:
- Miért volt ön néhány hónap alatt ötször Párisban ?
– Rokonaimat látogattam meg – hangzott a válasz. A detektívek azonban elé tárták a nyomozás megállapításait, amelyekből kiderült, hogy Somló a valutatörvénybe ütköző vagyonmentést készítette elő Párisi utazásaival.

A nyomozó detektívek megtudták azt is, hogy ez a villámgyors vagyonmentés nem csak Rácz és más jóbarátok segítségével folyt, hanem Dévény és Somló összeköttetésbe került Vágó Lajossal, a Magyar Szlovák Bank és Kereskedelmi RT. Igazgatójával, aki Budapesten befizetett pengőösszegekért külföldön valutát fizetett ki megbizóinak.

Vágó veszedelmes pengőkiajánlási tevékenységét már régebben figyelték a valuta ügyészség detektívjei és most mikor Dévény és Somló vagyonmentése kipattant, pozitív bizonyítékok gyűltek össze ellene is. A nyomozás felderítette, hogy Vágó Lajos és mindazok, akiket vele együtt letartóztattak, Párisban, Londonban, Antwerpenben működő és egész Európát behálózó sikerközponttal állottak összeköttetésben.

A siberek egyik futárát: Van den Berghe René antwerpeni pénzügynököt Budapesten elfogták és
közel egymillió pengő értékű kicsempészésre szánt valutát foglaltak le nála
a házkutatás során másfél millió pengő, tizenöt új őrizetbevétel

Így pattant ki ez a hatalmas arányú bűnügy, amelynek eddig tizenegy letartóztatott gyanúsítottja van. A vasárnapi nyomozás újabb fejleményeket hozott.

Vasárnap letartóztattak a valutaügyészségen egy fiatal, elegáns nőt: Robicsek Lászlónét, aki Vágóék siber-bűnszövetkezetének női futárja volt.

Megállapították, hogy férje, Robicsek László volt banktisztviselő ugyancsak részt vett a valutasibolásonban, ő azonban megszökött, mire elfogatóparancsot adtak ki ellene. Ugyancsak elfogatóparancsot adtak ki vasárnap dr. Hesser Andor földbirtokos és Temmer Sándor volt banktisztviselő ellen, akik ellen az a gyanú, hogy nagyobb összegű arany és ékszersibolásra adtak megbízást Vágó Lajosnak.

A vasárnapi nyomozás kiderítette, hogy egy szindikátus ötszázezer pengőt adott össze, hogy Vágó ezt az összeget is külföldre juttassa. A szindikátus tagjait vasárnap egymásután állították elő a valutaügyészségre.

E pillanatban a nagy sibolás tizenegy letartóztatott gyanúsítottjain kívül tizenöt újabb őrizetbe vett gyanúsított kihallgatása folyik a valutaügyészség Szent István- körúti helyiségében és másfél millió pengőre rug már az az összeg, amelyről számot kell adniuk a bűnügy szereplőinek.