Valutabűncselekményekért tíz évig terjedhető fegyház!

Mi van az uj megszigorított valutatörvényben?

A pénzügyminiszter bajai programbeszédjében bejelentette, hogy a valutasiberekre az eddiginél szigorúbb megtorlás vár. Közgazdasági és jogászi körökben érdeklődésre számíthat újságunknak az az értesülése, amely hírül adja, hogy milyen törvényes intézkedés készül! A valutabűncselekmény megtorlására eddig az 1922 XVI. t.c. alapján hozott rendelkezéseket alkalmazták. Ezek szerint a fizetési eszközökkel elkövetett bűntett maximális büntetése négyévi fegyház volt.

Ez volt a legszigorubb büntetés a pengőkiajánlás, valutasibolás, arany- és ékszercsempészés és más hasonló bűncselekményekért. Az igazságügyminisztérumban elkészült már az uj törvényjavaslat, amely vagy intézkedik, hogy a fizetési eszközökkel elkövetett bűntett legsúlyosabb büntetése tíz esztendeig terjedő fegyház lesz.

A törvényjavaslat intézkedik arról is, hogy a jövőben kivétel nélkül minden valutabűncselekmény elbírálása a budapesti büntetőtörvényszéken működő uzsorabíróság hatáskörébe tartozik. Az elkobzás tekintetében pedig azt az újítást hozza a törvény, hogy az elkobozott valuták ügyében bejelentett perorvoslatok a jövőben az uzsorabíróságon egyenesen a Kuriához kerülnek és általában minden valutabűncselekményt két fórum tárgyal: az uzsorabíróság és a Kuria.

A szlovák kormány ki akarja vonni a sorkatonaságot a határőrszolgálatból, hogy hadseregét megerősíthesse.

Hétfőtől kezdve Meccenzefnél a szlovák hatóságok nem adnak ki határátlépési engedélyt.