Jegyrendszert vezettek be Németországban

Berlin, augusztus 27.
 
Az elsőrendű fontosságu fogyasztási cikkeknek
minden fogyasztó számára való igazságos biztosítása céljából bevezették bizonyos élelmiszerekre, továbbá szappanra, szénre, valamint szövőanyagokra és cipészárukra az általános vásárló jegy-kötelezettséget. Ennek alapján az említett fogyasztási cikket a fogyasztók ezentul csak hatósági jegy ellenében kaphatják.

Az élelmiszerekre, a szappanra és a szénre a hatóságok először ugynevezett kiutalólapot állítanak ki, amely egy hónapra érvényes. Jegykötelezettség alá nem tartoznak a tojáson és kakaón kívül az elsőrendű élelmiszerek, mint a kenyér, a buzaliszt, rozsliszt és a burgonya. A jegyeket a hatósági megbizottak huszonnégy óra alatt valamennyi fogyasztónak kikézbesítik. Szövőanyagokra és cipészárukra jegyeket csak különleges javaslatra adnak ki, ha a szükséglet kimutatható.

A Deutscher Dienst az intézkedéssel kapcsolatban megjegyzi, hogy egyáltalán nincs olyan szükségintézkedésről szó, amely a birodalomnak valamelyes – a valóságban egyáltalán nem létező – élelmezéspolitikai nehézségeit tükrözné vissza. Sokkal inkább az idejénvaló gondoskodást és az igazságos elosztást szolgálja az intézkedés.