Néhány nap óta szünetel a szállítmányok háborús biztosítása

Az ország nyugodt hangulatára jellemző, hogy a háborús biztosítás iránt nálunk alig van érdeklődés. Néhány nappal ezelőtt a biztosító társaságok beszüntették a szállítmányok háborús biztosítását és még ez a lépés sem keltett különös feltűnést. Miután a szállítmányok háborús biztosításának viszontbiztosítása csak külföldön, elsősorban a Livpás-nál helyezhető el, a magyar társaságok mindaddig, amíg külföldről kimerítő értesítést nem kapnak, természetszerűleg nem is fogadhatják el áruszállítmányok háborús biztosítását.

Kicsi az érdeklődés háború esetére szóló életbiztosítások iránt.
Tavaly a szeptemberi krízis idején az érdeklődés sokkal nagyobb volt, mint most. Magyarországon mindenki biztosíthatja az életét háború esetére, feltéve, ha rendelkezik életbiztosítással. Az érvényben lévő életbiztosításokat pótdíj ellenében ki lehet terjeszteni háborús kockázat esetére is. A pótdíj mindenesetre elég tekintélyes és az életbiztosítási tőke 4-6 százaléka.

A háborús életbiztosításban eddig döntő volt, hogy a fél a fronton volt-e vagy a front mögött. A front fogalma és ezzel együtt a háborús veszélyeztetettség fogalma lényeges változáson ment keresztül. Ezeket a kérdéseket a világ összes biztosítói tanulmányozzák. Vannak azonban speciális hazai problémák is, így a biztosítási feltételek fontos részletei, amelyeket csak a harci helyzet befolyásol. Igy mindenekelőtt a karencia kérdése. Erről Németországban is fontos tárgyalások folynak. Ott az az elgondolás, hogy bizonyos dijelőleg alapján kiterjesztik az életbiztosítást a hadikockázatra is. Ha a kár több lesz mint a dijbevétel, a feleket utólagos befizetésre kötelezik.