A felszabadult területek példaadása a földbirtokok helyesebb megosztására

Hivatalos magyar adatok az egészséges kisbirtokról

Éppen két héttel ezelőtt gyakorolt Gaal Gaszton
politikai hagyatékának hűséges sáfárja komoly bírálatot a kormány földreform politikája felett és talán ma még aktuálisabb ez a kérdés, mint az idei ragyogó Szent István-kor. A magyar törvényhozás munkáját aligha fogják a szomszédságunkban zajló események megzavarni, sőt bizonyos szempontból talán csak siettetik a szükséges reformok megvalósítását. Az atmoszféra nem kellemetlen, mert a túlságosan egyoldalú frázisok izgató hangoztatásának most hatalmi szóval véget lehet és kell vetni. Annál több tér jut a komoly érvek számára, amelyek körül az egyik legkomolyabb tudományos folyóirat, a Magyar Statisztikai Szemle, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Statisztikai Társaság fényjelez, mutat be néhányat.

A számok megdönthetetlen érvelése pedig azt bizonyítja,
hogy a visszacsatolt Felvidéken az erőteljes kisbirtok aránya jobb, mint a csonkaterületen. Ennek a területnek birtokviszonyai ugyanis többé-kevésbé eltérnek az anyaország birtok megoszlásától, és pedig a Felvidék javára.

A mult év végén megtartott magyar statisztikai összeírás, amelyet tudományosan is feldolgoztak, azt mutatja, hogy a felszabadult részeken birtok-nagyság szerint legtöbb volt az 1-5 kat.-holdas szántófölddel rendelkező birtok: 232.709 birtok körül ugyanis 84.744, ami az egész birtokállománynak 36.42 százaléka. Az egy kat.-holdnál kisebb szántóföldes törpebirtok csoportja szintén haszonképes: 40.298 ilyen törpebirtokról tud az összeírás és ez utóbbiak az egész birtokállománynak 17.32 százalékát teszik. A szántóföldnélküli, egy kat.-holdnál kisebb morzsa-birtok (telkek, belsőség stb.) aránya 32.885, az egész birtokállománynak 14.13 százaléka.

Az 1935. évi anyaországi adatokkal összehasonlítva azt találjuk, hogy a megélhetést egyáltalában nem biztosító, vagy pedig csak egészen minimális életszínvonalat biztosító törpebirtokok csoportja, a visszacsatolt területeken általában kevésbé sűrű, mint a trianoni határok között. A birtokállománynak ugyanis a felvidéken 89.7, az anyaországban pedig 75.9 százaléka áll törpebirtokból, ezzel szemben az 50-100 kat. hold terjedelmű kisbirtokból a felszabadult területen aránylag jóval több van, mert ezek ott a birtoklétszámnak 30 százalékát teszik, viszont a trianoni területen csak 23.4 százalékot.

Tovább menve nem kevésbé érdekes megállapításokat tehetünk.
A közép (100-1000) és a nagybirtokok (ezer kat. holdon felül) száma 2017, vagyis majdnem ugyanannyi, mint az 50-100 kat. holdas birtokok, amelyek száma 2027. A Felvidéken az 1000-3000 katasztrális holdas nagybirtokok területe 180.119 kat. hold, ami a földállomány 8.7 százalékának felel meg, ugyanakkor az anyaországban ez a százalék 12.8. A 3000 kat. holdnál nagyobb földbirtokok területe 79.395 kat. hold, az egész földállománynak csak 3.8 százaléka a Felvidéken, viszont az anyaországban 11.9 százalékos a megfelelő arány, ami háromszorosan kedvezőtlenebb.