Ismét megindult az idénycikk kivitele

Immár másodízben történik, hogy a külpolitikai bonyodalmak zavart támasztanak a magyar kiviteli piacokon. A mult évben a szőlőszezónt törte derékon a cseh bonyodalom, az idén a német-lengyel ellenségeskedés következtében már a szőlőszezón kezdetén jelentkeztek hasonló nehézségek. A kivitelnek akadálya tulajdonképpen nem volna, azonban a szállítási nehézségektől való félelem tartózkodóvá teszi a kereskedelmet. Igy történt, hogy augusztus 25-e óta lanyhaságot és üzlettelenséget jelentenek a kiviteli piacok.

A kiviteli piacok most nyerik vissza rendes képüket és ma már ismét mindenfelől a szállítás megindokolását jelentik. Gyöngyösről és Kecskemétről naponta indulnak kisebb szállítmányok Németországba és a cseh-morva protektorátus területére. Nagykőrös pedig már napok óta kékszilvából jelentős mennyiséget szállít Svájcba és Svájcon keresztül Belgiumba. A kékszilva azért jutott ilyen szerencsés helyzetbe, mert kéthetes szállítást is elbír és így a szállítónak nem kell aggódni amiatt, hogy néhány napos szállítási késedelem miatt tönkre megy az áruja.

Ezzel szemben a csemegeszőlőt még mindig csak a legmerészebb kereskedők szállítják külföldre és így a szőlősgazdáknak a háború érzékeny anyagi veszteséget jelent. Kereskedő körökből származó információk szerint azonban minden remény megvan arra, hogy a jövő héten már szőlőből is lesz jelentősebb kivitel, mivel a kedvező időjárás következtében szőlőnk szállításképessége nagy mértékben emelkedett.

A paradicsom konjuktura tovább tart.
A konzervgyárak mellett a háziasszonyok is most igyekeznek szükségletüket biztosítani. A paradicsomon kívül a konzervgyárak zöldpaprikát is jelentős mennyiségben vásárolnak – lecsónak. Lecsó vagóntételben érdekes látvány lehet, ami szorosan hozzá fog tartozni a jövő századok tankönyveiben a XX. század táplálkozási forradalmának a jellemzéséhez.

Az árak napokon keresztül változatlanok.
Kiugrás nincs ép úgy, mint árletörés, ami a mai viszonyok mellett a piac előnyére írható, mert mind a termelő, mind a fogyasztó így találja meg legjobban számítását.