A hízott marha tuletetése

Ugy Bécsben mint Budapesten erős vágást készülnek mérni a huspiaczokra kerülő hízott marhának áraira.

Budapesten a mészárosok azzal a panaszszal járultak a főváros tanácsa elé, hogy a marhakereskedők tuletetik a marhát a vásárokon és emiatt a vevők károsodnak. Nevezetesen erősen megsózzák az állatokat a felhajtás előtt, mire azok a felpukkadásig megszívják magukat vízzel és így a vevőt csalódásba és károkba kergetik. Ezzel szemben az orvosságot abban látnák, hogyha a vásárra hajtás napján nem lesz megengedve az etetés és itatás. Budapest főváros tanácsa ezt a megoldást elfogadta és jóváhagyás végett a minisztériumhoz fölterjesztette. 

Bécsben ugyanily indítványnyal léptek a magistrátus elé, amely még nem határozott.
Hogy a sózás visszaélés, azt elismerjük, de kétségbe vonjuk, hogy egyes visszaélések miatt az egész eladó közönséget sujtani helyén való lenne, mert mit jelentene ez az intézkedés jóváhagyása? Azt, hogy 18-20 óráig az eladás előtt böjtöljön az állat, s ez nem jelent kevesebbet, mint 5-6 % veszteséget az eladási árból. 

A mészárosok tehát közös egyetértéssel, úgy Bécsben mint Budapesten, a marhaárakat le nyomni akarják a felhozott panaszuk érvényre juttatásával.

Ez az ő nyílt czéljuk és éppen ezért a kormánynak nagyon meg kell fontolni, mielőtt a fölterjesztés fölött ide vagy oda határozna.