Varga József miniszter beszéde az iparosparlamentben

Varga József kereskedelem- és iparügyi miniszter az Ipartestületek Országos Központjának vasárnap délelőtti közgyűlésén beszédet mondott. A miniszter rámutatott arra, hogy már parlamenti költségvetési beszédében is kifejezést adott annak, hogy a kisiparosok gazdasági boldogulásának milyen kivételes fontosságot tulajdonít. Ez alkalommal is hangsúlyozza, hogy a magyar kisiparosság munkásságának a magyar termelési rendben nagy, szinte pótolhatatlan jelentősége és szerepe van.

– Vannak – mondotta a miniszter – akik a kézművesipart a gyáripari tömegtermeléstől, mások talán a technika új vívmányaitól féltik, én azonban azt hiszem, hogy a kisipar a jövőben is kizárólagos szolgáltatója lesz mindannak, ami nem hétköznapi, ami egyéni ízlésnek vagy szebbre való törekvésnek a kívánsága. És hiszem azt is, hogy magyar kézművesiparosság alapos szakismerete, szorgalma és élelmessége meg fogja találni a módját annak, hogy a vásárlóközönség szívéhez férkőzzék, elsősorban azzal, hogy szebbet, jobbat, hasznosabbat és használhatóbbat nyújt, mint a tömegtermelés.

A miniszter a továbbiakban hangoztatta, hogy e társadalmi réteg érdekeit minden erővel szolgálni kell, élet- és munkalehetőségei útjából minden leküzdhető gátat vagy akadályt el kell tüntetni. A közeljövőben alighanem a kisiparosság gazdasági kérdései nyomulnak előtérbe, így az anyagellátás nagy és nehéz kérdése. Ebben az országban nem szabad a kézművesipari műhelyeknek szünetelniök. Éppen ezért mindent el fog követni a kézműves iparosság anyagellátásának biztosítására.

A munkaalkalmak kérdéséről szólva, kiemelte, hogy ha a 98 kézművesipari szakma felsorolását nézzük, azt látjuk, hogy nem kevesebb mint 28 iparág boldogulása az építőiparral szorosan kapcsolatos.

A kisiparosok és kiskereskedők részére létesített hitelakció az utóbbi időben nagy lépéssel jutott előre. Erélyes lépésre határozta el magát s örömmel közölheti, hogy az állam a jövőben az egyes városi, községi hitelkeretekhez a közületek által nyujtott kölcsönösszegnek ötszörösét fogja rendelkezésre bocsátani. Az úgynevezett középlejáratú, kis- és középiparosok részére ingatlanfedezet mellett nyujtható kölcsön tekintetében további könnyítésre törekszik.

– Kétségtelen, hogy úgyszólván nap-nap után
újabb és újabb javaslatok és problémák merülnek fel – fejezte be beszédét a miniszter, – amelyek a magyar kézművesiparosság életét érintik. A rámbízott igen terjedelmes munkakörben sohasem fogok megfeledkezni arról, hogy ennek az országnak a kézművesiparossága nemcsak gazdasági életünknek egyik igen jelentős tényezője, hanem nemzeti létünknek is nagy erőssége, amely igaz magyar nemzeti érzéstől áthatva véget építő munkáját.