Megszakadtak a moszkvai angol-francia-szovjet tárgyalások

Moszkva, junius 18
A jelenlegi Moszkvában folyó francia-angol-szovjet tárgyalások a hét végén magszakadtak. Péntek délután óta nem volt megbeszélés Molotov és az angol-francia megbízottak között.

Strong az angol külügyminsztérium megbízottja, szombaton a moszkvai török nagykövetség villásreggelién vett részt, este pedig a francia nagykövet társaságában az Opera előadásán jelent meg.

A tárgyalás résztvevői igen tartózkodóan viselkednek, és Lettország, Észtorzság és Finnország követeit, akiknek országát pedig közvetlenül érintik a tárgyalások, egyáltalán nem tájékoztatták és véleményüket sem kérték ki.

A moszkvai lapok szerint az orosz követelések középpontjában még mindig a balti államok szavatosságának kérédése áll.

Azt még pontosan nem lehet megállapítani, hogy a tárgyalásokat mennyiben befolyásolja a Távolkeleten legutóbb támadt fezsültség.

Moszkva uj szavatossági tervébe bevonja valamennyi Németországgal szomszédos államot

London, junius 18.
Az Obscrver diplomáciai szerkesztője szerint Molotov külügyi népbiztos William Strang-gal folytatott második megbeszélése során előterjesztette ezt a javaslatot, amelynek lényege abban áll, hogy a három szerződő hatalom a német birodalomtól nyugatra és keletre fekvő valamennyi állam határát szavatolná. Ezek közt tartoznak a már eddig is szavatolt országok: Belgium, Lengyelország, Románia, Görögország és Törökország, továbbá a balti államok és a biradalom közvetlen szomszéd államai (Magyarország, Hollandia, Bulgária, Jugoszlávia stb.), amennyiben ezek az államok hajlandóknak nyilatkoznának ilyen szavatosságot elfogadni.

A lap megjegyzi, hogy Strong aligha rendelkezik olyan felhalmazásokkal, hogy ezt a javaslatot elfogadhassa.

A moszkvai tárgyalások és a japán-angolkonfliktus
Páris, junius 18.
(Inf.) A külügyi hivatalban ugyan a legnagyobbfoku tartozkodást tanusítják továbbra is a moszkvai tárgyalások és a távolkeleti helyzet megítélése tekintetében, kétségtelen azonban, hogy beavatott körökben vasárnap ujból bizakodóbban ítélték meg a helyzetet.

A moszkvai tárgyalások és a távolkeleti helyzet alakulása között kétségtelen összefüggést látnak. Párizsban azt remélik, hogy a szovjetkormány a távolkeleti helyzet alakulása következtében kénytelen lesz bizonyos engedményeket tenni és revízió alá venni eddigi magatartását.