Repülőrajok hódoltak Horthy kormányzónak hetvenegyedik születésnapján

Az egész ország lelkesen ünnepelte a kormányzót

Vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország főméltóságú kormányzója június 18-án, vasárnap töltötte be életének 71-ik esztendejét. Az államfő születésnapi ünnepét bensőséges melegséggel ünnepelte meg Magyarország egész lakossága. Budapesten és a nagyobb vidéki városokban a honvédzenekarok már a kora reggeli órákban zenés ébresztővel járták be a főbb utvonalakat, ezenkivül a fővárosban pontosan reggel 6 órakor a Citadelláról 24 üdvlövés dördült el, s az ágyuszó is jelezte, hogy a magyarság nagy napra virradt.

Reggel a budai királyi várpalota személyzete csendes misét hallgatott a várbeli Zsigmond- kápolnában, majd a honvédség katolikus vallásu tagjai részére Holba honvédfőesperes celebrált ünnepi szentmisét a Kapisztrán Szent Jánosról elnevezett várbeli helyőrségi templomban. A honvédtisztikar protestáns felekezetű tagjai számára Balikó tábori esperes szolgáltatott istentiszteletet a református egyetemes konvent Abonyi- utcai székházában.
Az istentiszteletek alkalmával ujabb 24 ágyulövés dördült el a szentgellérthegyi citadellában.

Vasárnap délben a tisztikaszinóban a szokásos fénnyel tartották meg a hagyományos
tábornoki bankettet.

Az ünnepi ebéden vitéz Bartha gyalogsági tábornok, honvédelmi miniszter, továbbá vitéz Sónyi gyalogsági tábornok, honvédségi főparancsnok és Werth gyalogsági tábornok, honvédvezérkari főnök vezetésével részt vett a Budapesten állomásozó tényleges és
nyugállományu tábornoki kar valamennyi tagja.

A lakoma folyamán vitéz Bartha Károly honvédelmi miniszter mondott emelkedett hangu fenkölt szellemű pohárköszöntőt a főméltóságu kormányzóra. Az ünnepi beszéd elhangzása után ujra 24 ágyulövés hangzott el a citadellán.

Horthy kormányzót, aki a születésnapi évfordulót családjával együtt teljes visszavonultságban kenderesi birtokán tölti el, a tábornoki ebédről a honvédelmi miniszter hódolatteljes táviratban üdvözölte. A tábornoki kar sürgönyére a kormányzó nevében főhadsegéde ugyancsak táviratban válaszolt.

Vasárnap délután a főváros felett hatalmas zugással repülőrajok jelentek meg: a magyar repülőgépek „H.M71.”alakulatban repülve hódoltak a kormányzó személyének.

Teleki miniszterelnök távirata a kormányzóhoz:

Gróf Teleki Pál miniszterelnök a következő táviratot intézte Magyarország főméltóságu kormányzójához 71. születésnapja alkalmából:
„Engedje meg Főméltóságod, hogy születése napján, amelynek megünneplésében a területében és népességében megnagyobodott ország minden honpolgára egyforma örömmel vesz részt, mind magam, mind pedig a vezetésem alatt álló m. kir. Kormány nevében hódolatteljes tisztelettel legőszintébb szerencsekívánataimnak adhassak bensőséges kifejezést. Adja az isteni Gondviselés, hogy Főméltóságu Úr a legjobb egészségben még hosszu időn át vezethesse hazánkat a megérdemelt boldogulás utján.”