Tyukszemek és bőrkeményedések

Ezt tanácsolja a háziorvos

A fájdalmas tyúkszem és bőrkeményedés mindég ott lép fel, ahol valamilyen kemény tárgy a bőrt tartósan nyomja vagy dörzsöli. Igy teszi kérgessé például a tenniszütő nyele vagy evező a sportember tenyerét. A bőr keményedésének megvan a maga célja és értelme védi, óvja a bőrt – ezt a rendkívül finom és sokoldalú működésű szervet - a külső ártalmak ellen.

A lábon persze a cipőt kell felelőssé tenni a tyúkszemért. Tehát nem azért fáj és szorít a cipő, mert tyúkszem van a lábon, hanem ellenkezőleg: ott keletkezik a tyúkszem, ahol a cipő szorít. Első követelmény tehát a tyúkszem ellen: kényelmes, kellően tágas lábbeli. Néha azonban a cipő ártatlan abban, hogy kénytelen megkínozni gazdájának szenvedő lábát.

Arról például nem tehet a cipő, hogy amíg eleinte pontosan alkalmazkodott és hozzásimult a láb formáihoz a láb formái közben megváltoztak, a talp boltozatos ívelése lesüllyedt, lelapult vagyis a lábon lúdtalp - más -néven: bokasüllyedés keletkezett. Ilyenkor lúdtalpbetétet kell csináltatni, melyet pontos gipszlenyomat alapján csak hozzáértő szakember készítsen. Ez az előfeltétele a tyúkszem elmulásának.

Használatban vannak különböző oldószerek, melyek a megkeményedett bőrrészeket annyira fellágyítják, hogy azok vagy maguktól lehámlanak vagy kefével, illetve durva mosdókesztyűvel ledörzsölhetők. Az oldószert vagy a meleg lábfürdő vizébe kell tenni vagy a bőrkeményedésre kell ecsetelni.

Utóbbi használati módnak legjobban a szalicilsavas készítmények felelnek meg. Ime egynek az összetétele: 1 ½ (egy és fél) gramm szalicilsav, 1 ½ (egy és fél) gramm tejsav és 15 (tizenöt) gramm kollodium. Ez a kollodium folyékony anyag, mely a bőrön finom hártyává dermed. Az oldatból kis ecset segítségével kell a bőrre vinni.

Nagyobb tyúkszemnél, amely már gyökeret eresztett a bőrbe, sőt esetleg a környező bőrrészeket gyulladásba is hozta, nem sok sikert várhatunk ettől a módszertől. De ne jusson eszébe senkinek, hogy ilyenkor különböző ollókkal, késekkel vagy éppen borotvapengével lásson hozzá a fájdalmas terület operálásához.

Mert igenis operációról van szó - ha mégolyan kicsinyről is, - amelyet ugyanúgy a sebészet előírásainak betartásával kell keresztülvinni, mint akár egy vakbélműtétet. A tyúkszemek és bőrkeményedések alatt ugyanis a gyulladás nem egyszer genyes jellegűvé válhat és a geny a szakszerűtlen vagdalkozás közben a véráramba kerülhet. Ennek persze vérmérgezés lehet a következménye. Ujabban sok szakember nem is késsel, hanem géppel hajtott finom fúróval távolítja el a kínzó bőrkeményedést.